200-årsmannen april 2000
Robin Williams, Sam Neill, Wendy Crewson, Embeth Davidtz, Hallie Kate Eisenberg, Oliver Platt, Kiersten Connelly, regi: Chris Columbus.


1. Robin Williams & Sam Neill. 2. Robin Williams & Hallie Kate Eisenberg.

Året är 2020, och platsen är New Jersey. Två jobbare på robotfabriken häller majonäs i en robothjärna, vilket får vissa konsekvenser. Just den roboten säljs till Sir Martin (Sam Neill), hans fru (Wendy Crewson) och parets två döttrar "Little Miss" och "Miss". Little Miss döper genast roboten till Andrew och de två blir goda vänner, vilket inte är fallet med Miss och Andrew. Hon utövar ett "mordförsök" på Andrew som undkommer med blotta förskräckelsen och omfattande reparationer. Andrew (Robin Williams) som är en ny robot av modell NDR-114 och en människoliknande skapelse, är tänkt att avlasta hushållet med enklare hushållsgöromål. Han visar sig även besitta konstnärliga anlag. Ju längre tiden går med Andrew i familjens tjänst, desto mänskligare framstår han. När han sedan börjar få känslor och kreativa tankar vill han ha sin frihet. Hans dröm är att bli en människa av kött och blod! Filmen är baserad på en novell av science fiction-författaren Isaac Asimov och på Asimovs och Robert Silverbergs roman "The Positronic Man".


3. Robin Williams, Oliver Platt & Kiersten Connelly. 4. Robin Williams & Embeth Davidtz.
Samtliga foton: Columbia TriStar.

Den fantastiska robotdräktens yttre detaljer styrdes utifrån med radiokontroll. Den som bar dräkten (Robin Williams) kunde promenera kring i dräkten och även kontrollera käkrörelserna, men ögon och ögonbryn styrdes via radiokontakt. Jag är så fascinerad av denna robotdräkt att jag måste berätta att den bestod av 250 delar som var sammansatta i en dräkt som bestod av 30 bitar på tillsammans drygt 15 kg. Det fanns också andra sammanhängande problem att lösa vid inspelningen, nämligen hur San Franciscos stadsplan och arkitektur kunde tänkas förändras under Andrews 200-årsperiod. Digitala effekter togs till hjälp, och köksprylar och heminredning framställs mer sparsmakade. Golden Gate-bron försågs också med en extra körbana ovanför den vanliga. Om filmen inte hade varit så sentimental och utdragen hade den fått en tass till, för roboten är så urskickligt gjord! Robin Williams blir 2000-talets "stålman".

Navigation
Hitta rätt filmsidor

Sök på HIT FM Film

 

Numark DJ billigt
Musmattor med tryck

Gratis HIT FM mail
Gratis Marina MP3
Tävla & vinn!
Sök på HIT FM Film

 

Sök på HIT FM Film

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

 

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

 

Copyright © 2003 All rights reserved.
HIT FM Online