8 1/2 kvinnor
September 2000

John Standing, Matthew Delamere, Vivian Wu, Shitzuka Inoh, Barbara Sarafian, Kirina Mano, Toni Collette, Amanda Plummer, Natacha Amal, Manna Fujiwara, Polly Walker, regi: Peter Greenaway.

Fellinis mästerverk "8 1/2" har en central roll i filmen. Philip Emmenthal (John Standing) är en stillsam, rik schweizisk affärsman som bor i Genève. Hans rikedomar har intjänats i Japan. Philips son Storey (Matthew Delamere) bor i Kyoto. Så dör Philips fru, och sonen Storey kommer för att trösta fadern som närmast är otröstlig och finner livet helt meningslöst efter hustruns bortgång. "Vem ska nu hålla om mig?", frågar han. "Jag ska hålla om dig", svarar sonen. Så jämför de varandras kroppar - en ung mans och en gammal mans kropp - framför helfigurspegeln som finns kvar i Storeys forna pojkrum. Varför inte öppna en egen bordell i deras enorma hus?

De börjar samla ihop kvinnor med olika bakgrund och ursprung: Kito (Vivian Wu), som är förälskad i Storey, är en dubbelnatur både kulturellt och känslomässigt. Simato (Shitzuka Inoh) är material isten. Clothilde (Barbara Sarafian) är fylld av hämndbegär för att inte Philip tycker om henne. Mio (Kirina Mano), den vackra lilla porslinsdockan, är undergiven och melankolisk. Griselda (Toni Collette) är en falsk norskfödd nunna som har något våldsamt över sig. Beryl (Amanda Plummer) finner bäst kärleken hos häst och gris. Giaconda (Natacha Amal) är neurotiskt besatt av att vara gravid. Hon ger männen stora problem till slut. Giulietta (Manna Fujiwara) är "den halva kvinnan" - utan ben och ofullständig också på annat sätt. Slutligen Palmira (Polly Walker) som är en äkta sensualist som förmår att älska många. Nu har de samlat 8 1/2 kvinnor!

Vem kan hålla ordning på en sådan brokig skara kvinnor? Hur går det när allting kollapsar? Flyr kvinnorna? Hur ska far och son finna lyckan? Ja, det frågar sig regissören Peter Greenaway i denna svarta komedi som i sanning provocerar. Hela filmen är en jordbävning!

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM