American Psycho maj 2000
Christian Bale, Chloe Sevigny, Willem Dafoe, Jared Leto, Reese Witherspoon, Matt Ross, Krista Sutton, Cara Seymour, regi: Mary Harron.


1. Christian Bale & regissören Mary Harron. 2. Krista Sutton, Christian Bale & Cara Seymour. 3. Christian Bale. Foto: Columbia TriStar.

En mycket intressant, välspelad och välgjord samhällssatir. Se den, den är bra!

Patrick Batemans inledande monolog framför badrumsspegeln i filmen är följande:

"Jag bor på elfte våningen i American Gardens Building på West 81st Street i New York. Jag heter Patrick Bateman och är 27 år gammal. Jag är noga med mitt utseende, äter en väl balanserad diet och följer ett dagligt träningsprogram. Om mitt ansikte på morgonen är lite plufsigt, lägger jag en ansiktsmask av is medan jag gör mina sit-ups, jag är numera uppe i ett tusen. Efter att jag avlägsnat ansiktsmasken, tar jag lite lotion som tränger djupt in i porerna. I duschen tar jag en vattenaktiverad gel cleanser, därefter en kroppsscrub med ingridienser av honung och mandel. I ansiktet tar jag en gel scrub mot dålig hy. Sedan lägger jag en ansiktsmask som innehåller örter och mint medan jag förbereder återstoden av min morgonrutin. Jag använder alltid en after-shave lotion med lite eller ingen alkohol alls, eftersom alkoholen har en uttorkande effekt och får ens ansikte att se äldre ut. Därpå följer en fuktkräm, en balsam för ögonen som motverkar åldrandet och slutligen en fuktgörande, skyddande lotion. Patrick Bateman är en idé, en slags abstraktion, men det finns inget verkligt jag, blott ett väsen, något illusoriskt..."


4. Christian Bale & Matt Ross. 5. Christian Bale. Foto: Columbia TriStar.

Christian Bale gör rollen som Patrick Bateman. Hans sekreterare Jean spelas av Chloe Sevigny.

Kanske är Bret Easton Ellis roman "American Psycho" det senaste årtiondets mest omdebatterade roman, för den mörka tonen och våldet, men regissören och manusförfattaren Mary Harron ansåg att åren som gått givit perspektiv på berättelsens innehåll. Mary ser filmen snarare som en slags fabel än ett realistiskt drama, eftersom Bateman naturligtvis inte klarat sig undan rättvisans långa arm, efter att ha levt ut sina mörkaste lustar och mördat en mängd människor på det mest bestialiska sätt man kan föreställa sig...


6. Christian Bale. Foto: Sandrew Metronome.

Vem kan alltså, i sin vildaste fantasi, tänka sig att denne stilige, välutbildade Patrick, som dagtid arbetar som högavlönad VD på Wall Street, nattetid förvandlas till ett monster?

Filmen är inspelad i New York och Toronto.

Navigation
Hitta rätt filmsidor

Sök på HIT FM Film

 

Numark DJ billigt
Musmattor med tryck

Gratis HIT FM mail
Gratis Marina MP3
Tävla & vinn!
Sök på HIT FM Film

 

Sök på HIT FM Film

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

 

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

 

Copyright © 2003 All rights reserved.
HIT FM Online