Dancer In The Dark september 2000
Björk, Catherine Deneuve, Peter Stormare, Joel Grey, Jean-Marc Barr, Cara Seymour, David Morse, regi: Lars von Trier.


1. Björk. 2. David Morse.

Selma (Björk) älskar sin son Gene högst av allt på jorden. För att kunna bekosta sonens ögonoperation arbetar hon i en fabrik på USA:s landsbygd. Ursprungligen kommer de båda från Tjeckoslovakien.

Selma och sonen har båda en svår ögonsjukdom. För Selma finns inget hopp
- hon kommer att bli blind... Men för sonen finns hopp om tillfrisknande, om han snarast kommer under behandling. Därför arbetar Selma dag och natt med olika arbetsuppgifter, trots att hennes fysiska förutsättningar minskas dag för dag.


3. Catherine Deneuve.

Hennes bästa väninna på fabriken är Kathy (Catherine Deneuve), som har samma hobby som Selma - nämligen att spela musikal. Riktigt jämförbart är det inte, för Selma är passionerad älskare av musik och de klassiska Hollywoodmusikalerna.

Hjälp med passning av sonen Gene får Selma av paret Bill och Linda, av vilka de också hyr sin uppställningsplats för husvagnen de bor i. Bills hustru Linda lever som en lyxhustru och har fullständig prylmani. Bill försöker på alla sätt tillfredsställa hennes lyxbegär. Han är rädd att mista henne om han berättar en mörk sanning. Den anförtror han i stället Selma, en natt när han besöker henne i husvagnen. Då begår Selma sitt livs ödesdigra misstag. Hon anförtror Bill sin hemlighet...


4. Björk & Cara Seymour.

Filmen har regisserats av Lars von Trier, som också belönades med Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes år 2000. Björk mottog priset för bästa skådespelerska. Björk har även skrivit musiken.


5. Björk & Catherine Deneuve. 6. Peter Stormare & Björk. Samtliga foton: Zentropa Entertainments4 ApS.

"Dancer In The Dark" är en stark film om ett dramatiskt kvinnoöde, men också en hyllning till den klassiska musikalen. Björks rolltolkning är suverän och hennes intagande, varma leende ger filmen dess egenartade lyskraft.

Mer om filmfestivalen i Cannes, där även en svensk film vann pris.

Mer om Lars von Trier, och om kyskhetslöftet Dogma.

Navigation
Hitta rätt filmsidor

Sök på HIT FM Film

 

Numark DJ billigt
Musmattor med tryck

Gratis HIT FM mail
Gratis Marina MP3
Tävla & vinn!
Sök på HIT FM Film

 

Sök på HIT FM Film

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

 

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

 

Copyright © 2003 All rights reserved.
HIT FM Online