Delfiner november 2000
Dokumentär i IMAX-formatet. Regi: Greg MacGillivray.
Svenska röster: Figge Norling, Jacqueline Ramel, Peter Järn, Gabriel Castro, Jan Waldekranz.


1. Nyfiken delfin. 2. Dykare hälsar på delfin. Foto: Cosmonova, Naturhistoriska Riksmuseet.

Vi har sett "Delfiner" med IMAX-formatet på Cosmonova, vid Naturhistoriska Riksmuseet. Vi får följa Dr Kathleen Dudzinski och andra forskare i deras arbete för att kartlägga delfiners beteendemönster och språk, och därigenom bidra till delfinernas fortlevnad.

Förr var hajar delfinernas naturliga fiende. Numera är det betydligt fler delfiner som dör på grund av människan, exempelvis då de fastnar i fiskenät. Med filmen vill regissören och producenten Greg MacGillivray öka kunskapen hos publiken om delfiners sårbarhet och oceanernas miljö.

Och visst är de värda att bevaras, dessa havens däggdjur! Enligt filmen överstiger delfinernas intelligens till och med hundarnas. De har mycket lätt för att lära sig nya saker.

Delfiner kommunicerar med hjälp av läten, gester och beröring. I filmen ser vi Kathleen pröva på hur det är att dansa runt i vattnet med en flock delfiner, precis som om hon vore en av dem! Vilken underbar känsla!


3. Dykare leker med delfin. 4. Delfinfamilj. Foto: Cosmonova, Naturhistoriska Riksmuseet.

Den stora filmduken gör att det verkligen känns som att man är med i havet och simmar med delfinerna. Musiken i filmen bidrar starkt till upplevelsen, och det är Sting som svarar för den. Dels med en specialskriven sång kallad "I need you like this hole in my head". Vi hör även "Fill her up" och "Ghost story" från senaste albumet, samt några av Stings äldre låtar.

Figge Norling leder oss igenom filmen som en utmärkt speaker, med en lugn och stillsam presentation som passar väl in i filmens stämning. Jacqueline Ramel känns dock lite malplacerad när hon dubbar Kathleen Dudzinski.

Navigation
Hitta rätt filmsidor

Sök på HIT FM Film

 

Numark DJ billigt
Musmattor med tryck

Gratis HIT FM mail
Gratis Marina MP3
Tävla & vinn!
Sök på HIT FM Film

 

Sök på HIT FM Film

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

 

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

 

Copyright © 2003 All rights reserved.
HIT FM Online