Dur och moll (Sweet And Lowdown) september 2000
Sean Penn, Samantha Morton, Uma Thurman, regi: Woody Allen.


Sean Penn. Foto: SF.

"Dur och moll" berättar historien om Emmet Ray (Sean Penn), som är en jazzgitarrist av det mer vilda och excentriska slaget.

Filmen speglar 1930-talets Amerika, där Emmets idol
- zigenargitarristen Django Reinhardt - förföljer honom i tankarna, vart han än går. Django är nummer ETT i rangordningen i musikkretsar, och Emmet är nummer TVÅ...

Han är således särdeles begåvad. Han förför sin publik med älsklingslåten "I'm Forever Blowing Bubbles", och det är också den låten som Hattie (Samantha Morton) kommer att älska mest. Hattie är den lilla döva kvinnan, som Emmet av en slump möter, och som för en lång tidsperiod blir hans lilla medföljerska under turnéerna.

Tidigare har Emmet vid sidan av spelningarna försörjts av att vara "arrangör" (läs hallick) åt en liten grupp "lättfotade damer", som varit inkomstbringande för hans goda leverne. Emmet blir mer efterfrågad och försörjningen klaras bättre. Hattie är lycklig vid hans sida...

Men säg den lycka som varar beständigt! När den "skrivande Blanche" (Uma Thurman) kommer in i bilden, krossas Hatties drömmar. Hon överges och Emmet gifter sig med Blanche. Hattie återvänder till sitt forna hem och arbetsplatsen som tvätterska. Äktenskapet mellan Emmet och Blanche blir inte lyckligt.


1. Sean Penn. 2. Samantha Morton & Sean Penn. 3. Uma Thurman. Foto: SF.

Woody Allen står för både manus och regi.

Filmen bjuder på musik i mängd, exempelvis "Limehouse Blues", framförd av Howard Alden, Bucky Pizzarelli och Kelly Friesen, "When Day Is Done", framförd av Django Reinhardt, och "Twelf Street Rag", framförd av Howard Alden, för att nämna några låtar.

Sean Penn är övertygande i sin roll, men högsta poängen kniper Samantha Morton som den lilla tvätterskan Hattie.

Det är som att sitta i små lätta bubblor och i dur och moll låta sig förföras in i musikresan, kantad av fulländat artisteri!

Navigation
Hitta rätt filmsidor

Sök på HIT FM Film

 

Numark DJ billigt
Musmattor med tryck

Gratis HIT FM mail
Gratis Marina MP3
Tävla & vinn!
Sök på HIT FM Film

 

Sök på HIT FM Film

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

 

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

 

Copyright © 2003 All rights reserved.
HIT FM Online