Elizabeth mars 1999
Cate Blanchett, Kathy Burke, Joseph Fiennes, Richard Attenborough, regi: Shekhar Kapur.


1. Cate Blanchett som drottning Elizabeth. 2. Scen ur filmen. 3. Regissören Shekhar Kapur. Foto: SF.

Denna underbart vackra historiska film, som berättar om den tidiga delen i Elizabeth I:s liv, är en thriller i konspirationens tecken.

Året är 1554 och det råder kaos i England under Mary Tudors styrelsetid
- både när det gäller finanserna och religionen. Då drottningen önskat återinföra katolicismen har landet härjats av förföljelse för de troende protestanterna, och även halvsystern Elizabeth går ej helt fri från misstankar. I brist på bevis, undgår hon med nöd och näppe att avrättas.

När drottning Mary (Kathy Burke) fyra år senare avlider, kröns den unga vackra Elizabeth (Cate Blanchett) till Englands drottning. Hon är djupt förälskad i Lord Robert Dudley (Joseph Fiennes), som flitigt besöker den kungliga bädden.

Elizabeth återinför protestantismen, vilket medför att hon drar på sig en del fiender inom den närmaste kretsen. Sir William Cecil (Richard Attenborough), som är hennes trogne rådgivare, varnar henne för att lössläppt roa sig med sin kärlek, Lord Robert Dudley, då tiden är mogen för ett giftermål enligt rådgivarens mening.

Trots att Elizabeth är motståndare till det, dras hon in i kriget mot de skotska trupperna som står vid Englands gräns, och hon får lida ett förödmjukande nederlag. Hon är tvungen att gå med på Mary av Guises begäran att hon skall träffa Henri D'Anjou och svara jakande på hans frieri. Men Elizabeth retar upp Mary med sitt nekande svar!

När drottningen så småningom upplever de alltmer snärjande intrigerna omkring sig, och svek av dem hon älskat mest, tar hon sin rådgivare på allvar. Tillsammans med honom lyckas hon ändra sin strategi
- politiskt och på det personliga planet. Hon blir jungfrudrottningen med folkets respekt...

I ett historiskt perspektiv ses hon som en föregångskvinna, genom sin självständighet och starka person som, trots alla intriger och illasinnat maktspel, lyckades hålla sig kvar på tronen i hela 40 år!

Regi av Shekhar Kapur och utmärkt foto av Remi Adefarasin.

Navigation
Hitta rätt filmsidor

Sök på HIT FM Film

 

Numark DJ billigt
Musmattor med tryck

Gratis HIT FM mail
Gratis Marina MP3
Tävla & vinn!
Sök på HIT FM Film

 

Sök på HIT FM Film

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

 

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

 

Copyright © 2003 All rights reserved.
HIT FM Online