En släkting till älvorna
Februari 1999

Regi: Kirsi Nevanti.

Den unga Kirsi Nevanti, som har sina rötter i Finland men är utbildad på Dramatiska institutet, debuterar här med sin första långfilm, som handlar om musikern Freddie Wadling - en annorlunda människa - en släkting till älvorna! Kirsi Nevanti träffade Freddie i slutet av 80-talet, och hon anser att han förtjänar all respekt för sin livsfilosofi och sin musik. Freddie gör sig bäst "lagom hemlig", berättar hon, och därför gör hon sin publik nyfiken på denne Freddie och hans fru Bella. Vad finns mer för hemligheter bakom ett musikporträtt av en man som inte är så känd för den breda allmänheten - men störst i svensk underground, som medlem i band som Cortex, Lädernunnan, Blue For Two och Fläskkvartetten? Freddie med den djupa rösten, och ett omfång från den råa traditionen hos Captain Beefhart till den känsligt mer melodiska genren. Sången bjuder han generöst på, men hemligheterna behåller han...

Att han nu inser att han borde varit mer rädd om sin hälsa, berättar han... Att hans uppväxt tillsammans med en paranoid mormor lämnat outplånliga spår, berättar han också... Och att han är en hängiven kattvän, det ser vi... Men denna vänliga, beskyddande Bella - som är hans hustru - henne får vi inte veta någonting om... Vi ser henne klippa tomtens gräs, vara hans chaufför och vara ständigt vid hans sida. Kanske vill han helt enkelt ha henne alldeles för sig själv? Precis som valda delar av sitt liv? Så är det! Freddie ger publiken sin musik så chosefritt man någonsin kan. Han förvandlades med åren från punkare till virtuos. Fast i hans påstående om att det "inte finns någon sanning" i något, kontrar jag med "att det måste vara lögn"???

Ett närbildsfångat och naket porträtt av en chosefri, begåvad släkting till älvorna - Freddie Wadling.

För att nämna några av sångerna i filmen, väljer jag "Baby, Baby" med Fläskkvartetten och "Over the Rainbow", också med Fläskkvartetten.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM