HIT FM FILMARKIV   F

Filmerna presenteras med den här informationen:
Filmtitel (eventuell originaltitel), premiärmånad, betyg från HIT FM (max 5 tassar), skådespelare, regissör, kort beskrivning och/eller citat från våra recensioner skrivna av Iva.

Fyren februari 2000
En reseberättelse om fyrar gjord av Magnus Enqvist, Kristian Petri & Jan Röed. Berättare: Krister Henriksson.
Denna betagande film som speglar historien kring fyrar runt om i världen är en rik reseberättelse filmad i bl a Frankrike, Spanien, Sverige, USA, Japan och Brasilien. Hela filmen är en sagans hyllning till den fantastiska kulturen kring våra och andras fyrar. En hyllning till yrkeskåren som försvann, den som håller på att försvinna och dess kvarvarande rest. Tilläggas bör, att i Sydafrika och Indien håller man kvar vid fyrar och utbildar fyrmästare för framtiden. Reseberättelsen speglar samtiden, historien, litteraturen och sagan. Filmen är gjord i nio kapitel - ett för varje land - och där ljuset från en fyr tonar bort framstår ett nytt ljus av en annan fyr. Fyrvaktare berättar om sina minnen, vi möter människor i fyrens närhet, legender och spökhistorier berättas och vi får helt klart för oss att fyren är en av de mest livskraftiga symboler människan har skapat. Se filmen, den är ett litet mästerverk och vacker som en saga, och den får oss att minnas att överallt har fyrskenet väglett sjöfarare världen över.
Läs mer om fyrar.

Felicias resa december 1999
Bob Hoskins, Elaine Cassidy, Peter McDonald, regi: Atom Egoyan.
Elaine Cassidy och Bob Hoskins är skickligt övertygande i sina roller i denna ohyggligt starka och engagerande film om utsatthet med religiöst dilemma. Den unga vackra Felicia (Elaine Cassidy) är häftigt förälskad i Johnny (Peter McDonald). Johnny lämnar dock sin älskade för att resa till Birmingham. Han lämnar ingen adress och hör inte av sig. När Felicia får visshet i att hon är gravid med hennes och Johnnys barn beslutar hon sig för att söka upp Johnny i Birmingham. Hilditch (Bob Hoskins), en förman i ett stort industrikök, visar henne vänlighet. Under sitt sökande efter pojkvännen stöter hon flera gånger ihop med Hilditch, och såsmåningom sover hon över i hans hus. Men, i detta drama är ingenting vad det synes vara. Den vänlige mannen bär på en stor mörk hemlighet.

Främlingen (A Stranger in the Kingdom) videopremiär december 1999
Carrie Snodgress, Michael Ryan Segal, David Landsbury.
När den svarte prästen Walter Andrews med sonen Nat börjar sitt arbete i församlingen i det lilla idylliska samhället är inte alla lika välkomnande. Ett rasistiskt drama utspelas, där prästen oskyldigt blir anklagad för att ha förgripit sig på hushållerskan Claire.

Flickan på bron november 1999
Vanessa Paradis, Daniel Auteuil, regi: Patrice Leconte.
En sensuell och tragikomisk film i svart/vitt med ett karismatiskt par - Vanessa Paradis och Daniel Auteuil - i huvudrollerna.

Fallet Winslow oktober 1999
Nigel Hawthorne, Jeremy Northam, Rebecca Pidgeon, Gemma Jones, Guy Edwards, Matthew Pidgeon, Colin Stinton, regi: David Mamet.


Ett välspelat drama med flera komiska poänger och ett underbart språk. Jeremy Northam är lysande i sin roll som den tuffe och till synes hänsynslöse advokaten som ändå visar sig ha ett gott hjärta. Nigel Hawthorne gör ett mycket ömsint porträtt av familjefadern som gör allt för att försvara sin sons heder. Rebecca pidgeon gör också en strålande insats som den principfasta kvinnosakskämpen som offrar allt för att hjälpa sin lillebror. En stämningsfull film om uppoffring och tillit till familjen.

Flykten från Jante oktober 1999
Nikolaj Coster Waldau, Anneke von der Lippe, Björn Floberg, regi: Nils Gaup.
En starkt realistisk film som berör. Filmen är löst baserad på Aksel Sandemoses bok "En sjöman går iland". Sandemose är känd som den man som formulerade den s k Jantelagen.
Läs hela Jantelagen här. I den lilla byn Jante drömmer den livsbejakande och skrivsugne unge Espen (Nikolaj Coster Waldau) om att få studera och få ägna sitt liv åt författarskap. Hans familj lever under knappa omständigheter, och hederligt arbete är det viktigaste i livet. Något tal om att Espen skall få studera vill fadern inte veta av. Trångsyntheten och Jantelags-mentaliteten i byn gör att Espen "går till sjöss". Han hamnar under vidriga omständigheter, och samma Jantelag som han sökt fly ifrån möter han ombord på skeppet.

54 videopremiär september 1999
Ryan Phillippe, Brecin Meyer, Salma Hayek, Mike Myers, regi: Mark Christopher.


En film om den mest omskrivna nattklubben i världen, Studio 54 i New York. Vi får följa klubbägarens fall då skatteverket slår till, och de unga människorna kring honom som arbetade på klubben. Vi får dela deras drömmar om lycka och framgång och deras insikter om "det glansfulla livet" när de litet mer i dagsljuset synar allting i sömmarna.

Faculty (The Faculty) april 1999
Elijah Wood, Jordana Brewster, Clea Du Vall, Laura Harris, Josh Hartnett, Shawn Hatosy, regi: Robert Rodriguez.
En väl rollbesatt och spännande science fiction-thriller om skolungdomar som jagas av slemmiga och monstruösa utomjordingar.

Falkens öga december 1998
En alldeles fascinerande och spännande resa i okänt land med en stillsam skönhetsupplevelse. Tornfalksparet bor högt uppe i en glugg i den vackra vitkalkade 1200-talskyrkan i Skanör i Skåne. Under ett tiotal år har filmaren Mikael Kristersson observerat falkarnas häckplats och sett möjligheten att göra en film om dem. Kanske hade han inte från början tänkt sig att det skulle bli en långfilm, men det blev det. En helt fantastisk film i bild och ljud, utan speaker och musikpålägg. Från tornfalkarnas perspektiv får vi följa människorna i och runt kyrkan i deras dagliga rutiner, alltmedan tornfalkshannen jagar föda till sin hona som lägger ägg efter ägg. Vi får sedan följa de nykläckta ungarna inne i boet.

Föräldrafällan (The Parent Trap) december 1998
Dennis Quaid, Lindsay Lohan, Natasha Richardson, regi: Nancy Meyers.
En lättsam och trevlig familjefilm med charmiga Lindsay Lohan i dubbelrollen som tvillingarna Annie och Hallie. Tvillingarnas föräldrar skilde sig strax efter barnens födelse. Hallie växte upp med pappan i USA och Annie med mamman i London. På ett sommarläger upptäcker flickorna hur det ligger till och när lägret är slut har de smidit busiga planer. De byter plats med varandra och försöker återförena sina föräldrar.

Förhandlaren (The Negotiator) december 1998
Samuel L Jackson, Kevin Spacey, Regina Taylor, J T Walsh, Siobahn Fallon, Paul Giamatti, Ron Rifkin, regi: F Gary Gray.
Utmärkt skådespel av Samuel L Jackson i ett icke förutsägbart drama med god action. Chicagopolisens gisslanförhandlare Danny (Samuel L Jackson) blir utpekad som mördare, och när han hotas med fängelse tar han saken i egna händer och tar sin egen gisslan. Han får Chris (Kevin Spacey) som förhandlare, som han tidigare har samarbetat med i ett gemensamt fall. En lysande dialog tar vid mellan två män med olika metoder att sköta sitt jobb. Den skicklige och yrkesstolte Danny, som tvingas att begå brott för att bevisa att han inte har begått brottet som han anklagas för, ställs mot den tålmodige Chris.

Fucking Åmål oktober 1998
Rebecca Liljeberg, Ralph Carlsson, Erica Carlson, Stefan Hörberg, Alexandra Dahlström, Mathias Rust, Josefin Nyberg, regi: Lukas Moodysson.


En träffsäker, välspelad ungdomsfilm av Lukas Moodysson som med talangfull hand väl kan teckna dagens ungdomssituation. Filmen beskriver håglöshet och rastlöshet hos ett gäng ungdomar från olika familjeförhållanden i en småstad. Filmen visar också hur det är att vara annorlunda, att bli utesluten ur kamratkretsen, sexdebutens kval, och den eviga längtan bort - efter någonting bättre och spännande. Musiken i filmen görs av Robyn, Broder Daniel, Lars Gullin, Gyllene Tider m fl.
Lukas Moodysson har även gjort filmen "Tillsammans".

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta HIT FM om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

Copyright © 1995 - 2016 All rights reserved HIT FM