Fjärilens tunga ( La lengua de las mariposas )
Juni 2001

Fernando Fernán Gómez, Manuel Lozano, regi: José Luis Cuerda.

Lille Moncho (Manuel Lozano) - eller Sparven, som han också kallas - ska börja skolan och är livrädd för sin lärare Don Gregorio (Fernando Fernán Gómez). Första skoldagen blir en katastrof, men den fantastiske Don Gregorio, med sitt stora varma hjärta, blir den lille pojkens vän och förebild. De vandrar genom sköna ängar i det galiciska landskapet, och upptäcker naturen och att fjärilar faktiskt har en spiralsnabel som är en liten tunga som kan uppfånga nektar! Men Spanien i mitten på 1930-talet får uppleva ett sorgligt inbördeskrig, som kryper alltmer inpå Monchos och Don Gregorios liv. Både Monchos far och Don Gregorio är socialister. När fascisterna tar makten, är socialisterna illa ute... Skalli dealen härska, eller får privata överväganden gälla?

Filmen berättas med ett betagande bildspråk, och vi får följa vardagsmänniskor i deras liv och ta del av skiftande öden. Carmina är en ung kvinna, som lever under knappa omständigheter en bit utanför byn. Hennes älskade hund Tarzan följer henne "i vått och torrt". Carmina uppvaktas av en ung man, som gärna berättar om hennes företräden och eldiga älskogspassion för barägaren. Lille Moncho och hans klasskamrater tjuvlyssnar spänt på samtalet, och när kvällen kommer får brodern Andrés försöka förklara erotikens språk för sin lillebror.

Lärarlönen är inte stor och Monchos far, som är skräddare, syr gratis en kostym åt läraren, som tack för en tjänst. Det riktigt lyser om Don Gregorio, när han bär sin kritstrecksrandiga kostym!.

"Fjärilens tunga" är en vardagsnära, helt betagande film med lysande skådespel, värme, humor och ett smärtsamt vemod.

Filmen har erhållit pris för bästa film vid Clevelands internationella filmfestival 2000. Flmen vann även det spanska priset Goya år 2000 för bästa manus efter förlaga.

Regissören José Luis Cuerda föddes i Albacete i Spanien 1947.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM