Flykten från Jante
Oktober 1999

Nikolaj Coster Waldau, Anneke von der Lippe, Björn Floberg, regi: Nils Gaup.

En starkt realistisk film som berör. Se den!

Efter den danske författaren Aksel Sandemoses bok "En sjöman går iland", har manusförfattarna Kenny Sanders och Sigve Edresen löst baserat sin berättelse, som tecknar Sandemoses liv och författarskap.

Filmen regisseras av Nils Gaup, som bland annat tidigare har gjort "Vägvisaren". I rollen som Espen Arnakke ser vi Nikolaj Coster Waldau.

I den lilla byn Jante drömmer den livsbejakande och skrivsugne unge Espen om att få studera och få ägna sitt liv åt författarskap. Hans familj lever under knappa omständigheter, och hederligt arbete är det viktigaste i livet. Något tal om att Espen skall få studera vill fadern inte veta av. Trångsyntheten och Jantelags-mentaliteten i byn gör att Espen "går till sjöss"... Han hamnar under vidriga omständigheter, och samma Jantelag som han sökt fly ifrån möter han ombord på skeppet, som har siktet inställt på Newfoundland.

Året är 1932 när vi i filmen möter Espen Arnakke som en författare djupt förälskad i Jenny (Anneke von der Lippe) som olyckligtvis är tillsammans med författarrivalen Johan Hoeg (Björn Floberg). Det är för Jenny som Espen vill berätta sitt livs historia. Men skall han berätta hela den mörka sanningen? Vill hon då fortsättningsvis umgås med honom? Han hävdar att han har ett mord på sitt samvete. Finns det några bevis? Och är det inte så, att för att få ett fullödigt liv måste man se sanningen i ögat, om sitt eget livs erfarenheter?

1999 fyllde Aksel Sandemose 100 år. Sandemose är känd över hela Norden som den man som formulerade den sk Jantelagen. Mer om Aksel Sandemose och om Jantelagen: alla tio punkter i Jantelagen

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM