Från A till Ö
Videopremiär juni 2000

Birgitta Andersson, Bert-Åke Varg, Inga Gill.

En riktig klassiker som tidigare har visats som tv-serie.

Hedvig (Birgitta Andersson) och Ugglan Helge (Bert-Åke Varg) lär oss alfabetet från A till Ö i fyra delar om vardera två timmar och 45 minuter.

Hedvigs pikanta syster spelas av Inga Gill. Systrarna talar ofta med varandra i bildtelefon, en tingest som Hedvig funnit på en sopstation. "Tänk vad fina saker som folk kastar", säger ofta Hedvig, som är en ekonomiskt sinnad person - vad än systern anser. Att Hedvig bor i en "futt" beror på att hon fått sitt hyreslägenhetskontrakt annullerat av sin hyresvärd. Men vad gör det, när hon hittat ett så naturskönt ställe att bo på. Till en början vill hon köra bort Helge, som då förklarar för henne att hon är auktoritär. När hon förstått ordets innebörd låter Hedvig gärna Helge bo kvar.

Hedvigs lilla egenhet är att när det dyker upp ord hon inte förstår, så säger det "tjong" och hennes näsa blir tre gånger så lång som den brukar vara normalt. När ordet hon inte tidigare förstått blir förklarat, så säger det "tjong" igen och näsan blir normal. Fiffigt va? På det sättet lär hon sig hela tiden att förstå krångliga ord. Konstnärlig är Hedvig också. Hon målar tavlor med fyrkanter. Med tiden blir Hedvig och Helge mer och mer samspelta,och ibland visar det sig rent av att Helge är en tillgång vid korsordslösning.

För manus svarar Ove Magnusson och Christina Lagerson. Musik av Olle Adolphson.

För de mindre barnen är "Från A till Ö" helt suverän.

Vill man se två verkliga proffs, då kan man njuta av Birgitta Andersson och Bert-Åke Varg i sina roller som Hedvig och Helge.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM