Gå på vatten maj 2000
En film av Lars Westman och Fredrik Gertten.


Foto: Sandrew Metronome.

En varm, stundom mustigt underhållande dokumentär om människorna som byggde Öresundsbron.

I denna svensk-danska dokumentär i format 35 mm/färg följer vi Öresundsbrons tillväxt under fem år. Vi möter kungen, statsminister Göran Persson, kronprinsessan och direktör Sven Landelius. Men framförallt handlar filmen om en handfull personer som arbetat och slitit från morgon till kväll i hårt kroppsarbete.

Betongarbetaren Vagge kämpar med sitt diskbråck, som han opererat. Han är så stel i sin rygg och har svårt att ta på strumpor och skor, men basar med suveränitet över laget. Vagge skall "giftas" med Jytte, som han älskar innerligt. Han ringer var kväll och hör hur det står till med henne och hunden.

Kranföraren Stig är den mest färgstarke, och när han berättar om Rio och mötet med indianskan för länge sedan, så hörs skratt från publiken. Numera är Stig sambo med en tulltjänstekvinna, som faktiskt är bromotståndare! Det är också Jill, en ung kvinna som är organiserad motdemonstrant och kedjar fast sig i kranen tillsammans med sina kompisar.

Vi får också träffa Janne, som jobbar i cafét. Hon
- (nej, det är inte felskrivet) - är ensam kvinna på arbetet. En dag blir hon uttagen till den danska Robinson-tävlingen.

I början är samarbetet mellan svenskar och danskar konfliktfyllt. Varför vill en svensk inte ta en öl efter arbetets slut? Det vill en dansk. Han vill skratta, prata och umgås. Janne säger: "I början förstod jag inte det hemska språket, men nu förstår jag vartenda ord, och då är det ju lättare att umgås och prata". Vagge uttrycker sig så här: "Jag har lärt känna många fina svenskar, och det blir svårt att skiljas från dem när man nu lärt känna varandra".

Som sagt, broar har byggts! Det här är en varm film om arbetets glädje och gemenskap, som också speglar kroppsarbetets avigsidor. En film fylld av framtidstro och drömmar.

Navigation
Hitta rätt filmsidor

Sök på HIT FM Film

 

Numark DJ billigt
Musmattor med tryck

Gratis HIT FM mail
Gratis Marina MP3
Tävla & vinn!
Sök på HIT FM Film

 

Sök på HIT FM Film

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

 

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

 

Copyright © 2003 All rights reserved.
HIT FM Online