Glädjens hus ( The House of Mirth )
Maj 2001

Gillian Anderson, Eric Stoltz, Eleanor Bron, Jodhi May, Dan Aykroyd, Terry Kinney, Anthony Lapaglia, Laura Linney, Elizabeth McGovern, regi: Terence Davies.

Filmen är vacker, välspelad, dyster och oerhört vackert kostymerad av Monica Howe.

Handlingen utspelas år 1905 i New York-societetens översta skikt, där den unga vackra Lily Bart (Gillian Anderson) glider omkring, flitigt omsvärmad.

Hennes faster Julia Peniston (Eleanor Bron) och dennes niece Grace Stepney (Jodhi May) är de enda släktingarna. Hon vantrivs i sin våning i fasterns hus, där också Grace bor. Men, eftersom Lily inte har någon förmögenhet är hon tacksam för de pengar som Julia ger henne. Julia, å sin sida, hoppas på ett rikt parti för Lily, som emellertid har en motvilja att gifta sig "för pengar". Hon är hopplöst förälskad i Lawrence Selden (Eric Stoltz) som driver en advokatfirma, men inte heller är särskilt välbärgad.

Lily är omedveten om det hjärtlösa spel som döljer sig bakom New York-societetens leende fasad, och hon blir grundligt lurad av sin väninnas man, som lovar att investera Lilys pengar. Han vill ha betalt i natura - något som Lily fullkomligt vägrar... Så kommer hennes goda rykte i fara, vilket avundsjuka kvinnor i omgivningen inte är sena att utnyttja. Och den lömska Grace är inte sen att skvallra och lägga till både det ena och det andra för faster Julia, som blir tvärilsk och gör Lily så gott som arvlös.

Men Lily visar med tiden en allt större moral, och vägrar att vika sig för olika påtryckningar om att bli älskarinna, mot ett liv i lyx. Hon försöker sig ut i arbetslivet, vilket inte är så lätt för den som tidigare enbart ägnat sig åt sällskapsliv och att avlägga visiter. Kanske har egentligen väldigt litet ändrats i sakfrågan, men samhället såg helt annorlunda ut vid sekelskiftet. Det amerikanska samhället efterapade det engelska, och var strikt kontrollerat med mängder av etikettsregler. Ve den kvinna som inte följde reglerna!

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM