Hurricane ( The Hurricane )
April 2000

Denzel Washington, regi: Norman Jewison.

Denzel Washington gör huvudrollen som Rube "Hurricane" Carter. Han belönades för sin rolltolkning vid filmfestivalen i Berlin, som bästa manliga skådespelare. Jag instämmer förstås!

Filmen handlar om den sanna berättelsen om mellanviktsmästaren Rubin Carter, som från tidiga år förföljs av polismästaren Della Pesca. På grund av honom tvingas Rubin tillbringa sammanlagt 30 år i fängsel, först på barnhem, sedan efter militärtjänstgöringen, och till sist anklagad på falska grunder för mord. Det är 60-tal och med rasistiska förtecken skaffar Della Pesca fram falsk bevisning. Rube får livstids fängelse tillsammans med den man som var hans chaufför den natt då morden begicks av helt andra män. Rube begär gång på gång resning i målet, men det blir avslag på avslag.

Rube skriver en bok som får titeln "Sextonde ronden". Lesra, en ung färgad man som adopterats av Lisa, Sam och Terry från Toronto i Kanada för att beredas plats på college, blir intresserad av boken och skriver ett brev till Rube. Detta blir upptakten till en vänskap mellan Rube och honom, och senare även de tre kanadensarna, som flyttar ner till New Jersey och börjar forska i rättegångsförfarandet när Rube dömdes, och alla turerna kring fallet i övrigt. De finner en väg ut, men den är inte lättköpt!

Hur skall någon för övrigt kunna kompensera de många fängelseåren för en person som på falska grunder har suttit inspärrad? Det är ju en omöjlighet. Men ett friskt dagsljus över korruption och rasism är nyttig för efterföljande domar. Vardagshjältar som Lesra, Lisa, Sam och Terry behövs verkligen. Men det krävs stort mod att stå emot hotbilden för dem som försöker riva uppbyggda korrupta nät och murar.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM