HIT FM FILMARKIV   I

Filmerna presenteras med den här informationen:
Filmtitel (eventuell originaltitel), premiärmånad, betyg från HIT FM (max 5 tassar), skådespelare, regissör, kort beskrivning och/eller citat från våra recensioner skrivna av Iva.

I huvudet på John Malkovich (Being John Malkovich) mars 2000
John Cusack, Cameron Diaz, John Malkovich, Catherine Keener, Charlie Sheen, Orson Bean, Mary Kay Place, regi: Spike Jonze.

En film som är helt knasigt komiskt underhållande. Craig (John Cusack) är en skicklig och ambitiös marionett-teatermakare, men försörjningen går uruselt. Hans djurälskande hustru Lotte (Cameron Diaz), som arbetar i zooaffär, har hela lägenheten full av djur: apa, papegoja, hund och något konstigt "stenåldersdjur". Lotte och Craig försöker att samsas så gott det går tillsammans med hela menageriet. När så Craig på uppmaning av Lotte söker och får jobb som arkivarie sker omvälvningen i deras liv. Arkivjobbet hör till det mest udda jag sett. Firman är inredd i husets våning nr "7 och en halv", och alla går nedhukade omkring i rum och korridorer, för att inte tala om vilket pyssel det är att stanna hissen mellan våning 7 och 8 så att personalen kan nå sin våning. För övrigt förefaller personalen mest inriktad på sex och "spännande" ord. Craig förälskar sig omgående i Maxine (Catherine Keener) på kontoret, men hon är inte intresserad. När Craig tillfälligtvis tappar en pärm, och är tvungen att flytta på en box, upptäcker han en dörr till skådespelaren John Malkovichs huvud. Vadå? Det är väl ingenting märkvärdigt med det, eller? Man kryper in i en tunnel och så sugs man med in i John Malkovichs huvud, och efter en kvart kastas man ut på motorvägen. Ja, så är det! Fast nog är denna berättelse en av de mest sex-skruvade och fantasifulla jag kan erinra mig på bra länge.

I samlarens spår (The Boone Collector) februari 2000
Denzel Washington, Angelina Jolie, Queen Latifah, Leland Orser, Ed O'Neill, Mike McGlone, regi: Phillip Noyce.


En oförutsägbar och välspelad film med härlig musik. Under femton år var Lincoln Rhyme (Denzel Washington) New Yorks bäste brottsplatstekniker. Han är nu totalförlamad efter en olycka i tjänsten, och vårdas ömt i sin specialinredda våning av privatsjuksköterskan Thelma. När ett bestialiskt mord begås och mördaren lämnar mystiska ledtrådar på brottsplatsen blir "Linc" tillfrågad om experthjälp. Den unga Amelia (Angelina Jolie) är den polis som är först på mordplatsen. Hon fungerar instinktivt rätt och dokumenterar en hel del värdefulla ledtrådar. När Linc upptäcker hennes kompetens vill han i fortsättningen ha henne med i utredargruppen. Amelia är till en början mycket tveksam till uppdraget, men ju längre tiden går desto mer intressant finner hon sökandet efter den bestialiske och gäckande mördaren, som utför fler mord och alltid är steget före polisen. Att han är insatt i rättsmedicin verkar vara fallet. Kanske är han polis? Endast en skicklig kriminaltekniker kan tolka spåren efter denne djävulske seriemördare. Skall Linc lyckas tillsammans med Amelia? Historien - som har laddats också av en kärlekshistoria - är spännande och skrämmande, och tar oväntade vändningar. Kärleksparet är också litet udda.
Att spela mot Denzel Washington, säger Angelina Jolie, "var en upplevelse" då hon anser honom briljant som skådespelare.

Insider (The Insider) februari 2000
Al Pacino, Russell Crowe, Christopher Plummer, Diane Wenora, Philip Baker Hill, Debi Mazar, regi: Michael Mann.


En intressant och välspelad film med ett utsökt foto. "Insider" utsågs till årets bästa film av Los Angeles filmkritiker. Russell Crowe, som spelar filmens Jeff Wigand, vann priset som bästa skådespelare och Christopher Plummer fick pris för bästa biroll för sin tolkning av "60 minutes"-reportern Mike Wallace. Dante Spinotti prisades för bästa foto. Personligen tycker jag även att Al Pacino gör en utmärkt skådespelarinsats som Lowell Bergman, undersökande reporter och producent för nyhetsserien "60 minutes". Lowell arbetar med avsnitt för Mike Wallace, och han spelar in intervjun med Jeff Wigand som ger nedgörande uttalanden om tobaksindustrin, i egenskap av före detta chefsforskare. Jeff var ett huvudvittne i rättegången när staten Mississippi och andra delstater stämde tobaksindustrin. Han blev måltavla för förtal och hans familj splittrades, då hustrun inte orkade stå vid hans sida utan lämnade honom och tog de två små döttrarna med sig. Att sedan CBS beslöt att ta bort nyhetsinslaget blev upptakten till en het och bitter strid inom "60 minutes", där ingen längre säkert kunde lita på sin kollega. Det blev förkrossande för Lowell Bergman som hela tiden modigt försökte stå vid Jeffs sida i alla motgångar. De två var vanliga män som kom att förändra sina liv genom att rakryggat kämpa för sanningen.

Instinct januari 2000
Cuba Gooding Jr, Anthony Hopkins, Maura Tierney, John Ashton, Donald Sutherland, George Dzundza, John Aylward, regi: Jon Turteltaub.


En film med flera goda rollprestationer, främst av Anthony Hopkins och Cuba Gooding Jr. Visst vore livet ärligare utan "spelet" vi måste spela för att överleva. Visst vore det skönt att slippa fundera över hur "korten skall skötas" för att vi skall nå de positioner i livet vi vill. Den insikten kommer psykologen Theo Caulder (Cuba Gooding Jr) fram till efter att ha behandlat forskaren Ethan Powell (Anthony Hopkins) som sedan flera år tillbaka vägrar att tala ett enda ord. Som forskare i Rwanda intresserar han sig för de jättelika bergsgorillorna, och går så helt upp i sitt arbete att han till sist lever dag och natt sida vid sida med dem. Gorillorna upptar honom i sin gemenskap och vissa omständigheter gör att Ethan Powell ändrar sitt beteende likt djurens och dödar människor. Han infångas och kastas i ett beryktat och avskyvärt fängelse. Den unge och ambitiöse psykologen Theo Caulder vill göra ett försök att få den stumme Ethan Powell att börja tala och förklara sitt beteende för omvärlden. Regissören Jon Turteltaub fann att manuset ställde en rad intressanta frågor till publiken, frågor om människans uppgift i den värld vi lever i. Vad skall vi prioritera i livet?

I skuggan av Titanic - en kärlekshistoria juli 1999
Oliver Martinez, Romane Bohringer, regi: Bigas Luna.


En sensuell och välspelad film baserad på en roman av Didier Decoin.

Inte som andra maj 1999
James Marsden, Katie Holmes, Nick Stahl, Bruce Greenwood, Steve Railsback, William Sadler, regi: David Nutter.
En välspelad rysare som belyser ett samhälle som - till varje pris - vill hålla fast vid det normala och anpassade. Allt som är annorlunda ses som ett hot som måste bekämpas med alla medel...

Ingesson videopremiär april 1999
Fredrik Lindström.
De mest kluriga och roliga inslagen från den kultförklarade programserien "Ingesson" i SVT. Välskrivet, träffsäkert, elegant och roligt!

I Los Angeles utan karta februari 1999
David Tennant, Vinessa Shaw, Vincent Gallo, Julie Delpy, Leningrad Cowboys, regi: Mika Kaurismäki.


En välspelad och lättsam film med bra musik.

Irländska hjärtan december 1998
Pierce Brosnan, Hill Harper, Donal McCann, Aislin McGuckin, regi: Eugene Brady.
En film med ett charmigt ungt kärlekspar - Aislin McGuckin och Hill Harper. När den unge Chads (Hill Harper) mor dör reser han enligt moderns sista önskan till hennes födelse-ö Inis Dara på Irland. Hans morbror Tony (Donal McCann) är sur och vrång och har inte mycket till välkomnande för systersonen. Vid ankomsten får Chad syn på den vackra Aislin Brady (Aislin McGuckin) och senare uppstår ljuv musik dem emellan, vilket på alla sätt förhindras av Aislins far Joe (Pierce Brosnan) som inte står på så värst god fot med den grinige Tony.

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta HIT FM om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

Copyright © 1995 - 2016 All rights reserved HIT FM