Ingenmansland ( No Man's Land )
Mars 2002

Branko Djuric, Rene Bitorajac, Filip Sovagovic, George Siatidis, Katrin Cartlidge, Simon Callow och Gerge-Henri Valcke, regi: Danis Tanovic.

Filmen handlar om hur två bosnier och en serb av misstag hamnar i samma skyttegrav... i "Ingenmansland". En grupp bosnier, ledda av en vägvisare, är i dimman på väg för att lösa av en annan grupp bosnier, som har en position mitt emot en serbisk grupp - och med en skiljelinje av "Ingenmansland". Lösenordet är "Puska Parachin" ("Gevär Parachin"), när i gryningstimmarna en bosnisk avlösningspatrull går vilse och hamnar som kanonmat framför en serbisk gruppering. Två bosnier lyckas ta sig till en skyttegrav i "Ingenmansland" i skiljelinjen mellan de två grupperingarna.

Där hamnar också av andra omständigheter serben Nino. Mellan dessa män och FN (som av bosniern Ciki kallas för "Smurfarna") stegras ett drama, som - genom pressens inblandning - urartar till en världshändelse... Jag vill berätta lite om regissören och manusförfattaren till denna djupt engagerande och tragikomiska film om den lilla människans maktlösa kamp mot krigets och våldets meningslöshet:

Danis Tanovic är född i Bosnien-Hercegovina och har regisserat en rad kritikerrosade dokumentärfilmer. Han har också varit ansvarig för Bosniens militära filmarkiv och för arkivets räkning filmat över 300 timmar vid Sarajevos frontlinje. Detta material har visats i tv:s nyhetsrapportering från kriget runt om i världen.

Danis Tanovic kammade hem en guldpalm i Cannes år 2001 för bästa manus. Danis Tanovic har inte bara regisserat och skrivit manuset till filmen. Han är även filmens kompositör.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM