Italienska för nybörjare
September 2001

Anders W Berthelsen, Anette Stövelbaek, Peter Gantzler, Ann Eleonora Jörgensen, Lars Kaalund, Sara Indrio Jensen, Bent Mejding, regi: Lone Scherfig.

Wredmann är ett alldeles utmärkt namn på den suspenderade prästen i en liten dansk småstad. Han är inte endast vred... han är faktiskt handgripligt farlig! Den stackars organisten slängde han ner ifrån kyrkans läktare. Organisten ligger nu på sjukhuset med skadad mjälte. Andreas heter den vikarierande prästen som kommer åkandes i en Mazerati, som han får parkera vid stadens hotell - för Wredmann tänker inte öppna prästgårdens dörr för vikarien! Ingen vågar heller ta i tu med den ilskne prästen... Jörgen Mortensen är portier på hotellet och blir god vän med Andreas. Jörgens bästis heter Hal-Finn och är restaurangchef vid stadionrestaurangen, där han härjar bryskt med gästerna om de inte följer hans anvisningar. Hans arbetskamrat är italienska och heter Giulia.

Hotellchefen sparkar Hal-Finn! I brist på arbete åtar han sig att leda den italienska kursen som traktens damer så flitigt deltar i. Där finns Lise, som är sjuksköterska och också har hårfrisörskan Karens alkoholiserade och svårt sjuka mor på sin avdelning. Den väna och nervösa lilla Olympia flyr också till kursen - ifrån sin dominante och fordrande far. Där sitter Kirsten, alltid iförd hatt och med ett stort leende riktat till läraren, och slutligen Beate, på spinnsidan. På herrsidan sitter Jörgen Mortensen och prästen Andreas. Kursen låter det italienska språket inspirera deltagarna till små och stora kärleksmöten, men även till kramar av tröst i livets svåra stunder av sorg och saknad.

Regissören Lone Scherfig har också skrivit filmens manus. "Italienska för nybörjare" är inspelad enligt Dogma-reglerna.

Filmen tävlade vid filmfestivalen i Berlin 2001 där den vann publikpriset, juryns regipris Silverbjörnen, ekumeniska priset och kritikernas pris.

En varm, vardagsnära film med träffsäker humor, där vardagsprinsessor får sina prinsar och förmodligen lever lyckliga i alla sina dagar.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM