HIT FM FILMARKIV   K

Filmerna presenteras med den här informationen:
Filmtitel (eventuell originaltitel), premiärmånad, betyg från HIT FM (max 5 tassar), skådespelare, regissör, kort beskrivning och/eller citat från våra recensioner skrivna av Iva.

Kändisliv (Celebrity) februari 2000
Kenneth Branagh, Judy Davis, Winona Ryder, Leonardo DiCaprio, Joe Mantegna, Melanie Griffith, Charlize Theron, Gretchen Mol, regi: Woody Allen.


En kvick och rolig komedi, med en aldrig sinande ström av vackra människor. Woody Allen har skrivit manus och han regisserar också. För fotot svarar Sven Nykvist. Det rör sig om en enorm produktion med hela 242 talroller. Det är Woodys 27:e film, och ingen kan som han skildra staden New York, med dess speciella charm. Filmen behandlar ämnet "att vara kändis". Lee Simon (Kenneth Branagh) jobbar som journalist och har författarambitioner. Ständigt bearbetar han ett manus. Det gäller ju att hålla sig framme och sola sig i glansen i de rikas och inflytelserikas värld. Sin hustru Robin (Judy Davis) ber han om skilsmässa, vilket resulterar i en serie raseriutbrott från hennes sida. Slumpen ger dock henne ett gott sexliv och en stor kärlek i stället för det slentrianmässiga äktenskapet med Lee, som ständigt befinner sig på jaktstigen efter unga vackra kvinnor. Det här är en film i svart och vitt, som är allt annat utom svart på vitt. Den arbetar med kontrast både i kläder och materialval, och betonar tidlöshet och snabbhet i replikföringen.

Kejsaren och mördaren (The emperor and the assassin) december 1999
Gong Li, regi: Chen Kaige.
En stark och blodigt grym kinesisk film med den sagolikt vackra skådespelerskan Gong Li som vi ser i rollen som Lady Zhao. Fotot av Zhao Fei är utsökt, liksom den rika kostymprakt med helt otroliga håruppsättningar som visas. I filmen får vi följa berättelsen om den ärelystne Kungen av Qin i 200-talet före Kristus. Hans barndom var fattig och kall. Tillsammans med barndomskamraten Zhao upplevde han dock höjdpunkter i livets unga lekar. Det är något hon påminner honom om, när hans maktbegär för honom längre och längre bort från verkligheten och det goda i livet. Kungen av Qin är dock fast besluten att invadera grannlandet Yan. Han går till en blodig strid mot Lady Zhaos älskade hemland Yan. Zhao vänder sig mot kungen och tar i stället sin tillflykt till prinsen av Yan och tillsammans planerar de att mörda den alltmer blodtörstande Kungen av Qin, som fanatiskt strävar mot maktfullkomlighet.

Killing Mrs Tingle december 1999
Helen Mirren, Katie Holmes.

En film med många oväntade svängningar. Helen Mirren är som vanligt duktig i sin rolltolkning. En serie olyckliga omständigheter gör att de tre eleverna Leigh Ann, Jo Lynn och Luke är tvungna att ta skolans skräcklärarinna Mrs Tingle under specialbehandling. Leigh Ann är skolans mönsterelev. Mrs Tingle motarbetar på alla sätt Leigh Ann, och när hon får chansen att falskeligen anklaga henne för fusk så startar hon upp med buller och brak. De tre vännerna försöker förklara för Mrs Tingle att Leigh Ann inte har fuskat, men utan resultat. I stället råkar de skada henne och beslutar sig för att ge lärarinnan en tankeställare. De bär henne till sovrummet och binder henne i sänggavlarna för att hon skall bli litet snällare. Blir hon det? Knappast. Den ena grymma leken följer den andra. Mrs Tingle har dock inte tappat stinget. Hon försöker förtala de tre kompisarna sinsemellan och bussa dem mot varandra.

Krigarens hjärta december 1999
Rena Owen, Julian Aranga, Clint Eruera.


En uppföljare till succén "Krigarens själ" - den nyzeeländska berättelsen om livet för maori-folket, som en gång var stolta krigare occh självständiga härskare över sin ögrupp. Idag lever de som en minoritet under kolonisatörernas ättlingar. "Krigarens hjärta" handlar om familjen Heke. Jake nås av det dystra beskedet att sonen Nig har dödats i ett gängbråk. Sonen Sonny och Nigs flickvän Tania vill hämnas den döde Nig. Därför tar de kontakt med Black Snakes-gänget. Tatueringarna i ansiktet och på kroppen får gängmedlemmarna att se ganska rejält skrämmande ut. Vilka fantastiska tatueringar! Skaparen av tatueringarna i filmen är Debra East och de båda Maori-konstnärerna Inia Taylor och Guy Moana.

Kikujiros sommar oktober 1999
Takeshi Kitano, Yusuke Sekiguchi, regi: Takeshi Kitano.

<
En ömsint och tragikomisk film om den nioårige pojken Masaos sökande efter sin mor. Han får sällskap på vägen av Kukujiro, som alltid är ute efter lättförtjänta pengar med alltför hårdhänta metoder. Det här är en fantasifull film om drömmar och om hur en ond och hänsynslös man av en händelse vänder sitt handlande till något gott. Takeshi Kitano är helt suverän i rollen som Kukujiro och den lille Masao spelas rörande träffsäkert av Yusuke Sekiguchi i denna road-movie med bitterljuv änglakör.

Kärleksbrev (Message In a Bottle) april 1999
Kevin Costner, Robin Wright Penn, Paul Newman, Jesse James, regi: Luis Mandoki.


En romantisk, vacker film med ett stiligt kärlekspar. När journalisten och ensamstående mamman Theresa (Robin Wright Penn) en morgon joggar längs en strand finner hon en flaskpost som innehåller ett kärleksbrev från en man som skriver till den kvinna han besinningslöst älskar och saknar. Brevet visar en smärta som berör Theresa, som visar brevet på redaktionen. Så är historien i rullning. Läsare hör av sig i mängd, och bland dem flera som har hittat liknande flaskpost. Poesin och längtan i breven berör Theresa så mycket att hon beslutar sig för att försöka träffa mannen bakom breven. Efter stor möda finner hon honom. Och naturligtvis blir hon förälskad i brevskrivaren Garret (Kevin Costner) som är en man som har blivit tilltufsad av händelser i sitt liv och numera lever som ensamvarg, med undantag för traktens lokala befolkning och sin stilige far Dodge (Paul Newman). Garret älskar havet och segling, och när Theresa och Garret seglar tillsammans är de ett vackert par mot horisonten, men skuggan av Garrets döda hustru finns ständigt mellan dem. Bit för bit kommer de två varandra närmare. Är det trots allt möjligt för Garret att våga släppa in Theresa och kärleken i sitt liv, och börja leva på nytt utan Catherine som en ständig skugga vid sin sida?

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta HIT FM om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

Copyright © 1995 - 2016 All rights reserved HIT FM