Karlsson på taket
September 2002

Tecknad film. Regi: Vibeke Idsöe. Svenska röster: Börje Ahlstedt, William Svedberg, Pernilla August, Allan Svensson, Leo Magnusson, Ellen Ekdahl, Margaretha Krook, Nils Eklund, Magnus Härenstam, Brasse Brännström.

Filmen är baserad på en bok av Astrid Lindgren.

Tillsammans med Emma, som är sju år, såg jag "Karlsson på taket"..., för nu är det dags för Astrid Lindgrens busige Karlsson att, i tecknad långfilm, flyga in i våra hjärtan... Våra hjärtan är ju för länge sedan helt hängivna denne Karlsson - genom Astrid Lindgrens bok och även den tidigare spelfilmen... I den tecknade filmatiseringen är det Börje Ahlstedts röst som hörs som den propellerflygande vackre, genomkloke och lagom tjocke mannen i sina bästa år..., om vi just får tro honom själv, där han flyger omkring och en dag uppenbarar sig för den ensamme pojken som heter Lillebror!

Att Lillebror så hett önskar sig en liten hundvalp kommer lite i skymundan, sedan han lärt känna Karlsson, som faktiskt ställer till en förfärlig oreda. Allting har han sönder..., och han proppar i sig allt gott som kommer i hans väg. Ett kakfat är länsat innan någon så mycket som hinner blinka och en ångmaskin har han sönder i ett nafs. När Lillebror berättar om Karlsson för den övriga familjen - det vill säga mamma, pappa, storasyster och storebror - då är det ingen som tror honom... Samtliga tror att det är Lillebrors fantasi som spelar honom ett spratt. Men..., men..., en dag ska de få se med egna ögon att Karlsson finns!!! Vänta bara...

Så kommer det två gäster in i familjen. Det är Fröken Bock, som ska hushålla för barnen då deras föräldrar ska på en liten resa, och så är det Farbror Julius som tillfälligt är på besök. Fröken Bock är väldans häftig och läcker när hon springer omkring och håller upp sina kjolar, och försöker få bukt med saker och ting och få ordning på Karlsson bland annat... Att sedan en romans uppstår mellan Julius och Fröken Bock - det anade Emma och jag på tidigt stadium...

Fröken Bock vill så gärna bli älskad som hennes syster blir av sin fästman. Fästmannen och dennes kollega visar sig dock sedermera vara två riktigt fula tjuvar... (fast det vet varken syrran eller fröken Bock förrän senare). Karlsson och Lillebror har en plan för att överlista tjuvarna. Ska de lyckas??? Vad tror du? Lillebror tycker att Karlsson på taket är världens bäste lekkamrat..., men det är klart, visst vore det härligt med en egen liten hund också... Vem vet..., kanske får han en hund på sin födelsedag iallafall!

Det är så skönt att se en lite gammaldags barnfilm, utan våldscener. Karlsson själv tycker jag är den mest lyckade figuren och är absolut "Världens bäste Karlsson". Glad och rolig! En fin liten film tyckte Emma och jag!

Ilon Wikland har gjort filmens illustrationer och Kjetil Bjerkestrand svarar för filmens musik.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM