KÖPMANNEN I VENEDIG (The Merchant Of Venice)
Release DVD och VHS vecka 40 år 2005

Regi: Michael Radford. Censur: Lämplig från 15 år. Musik: Jocelyn Pook. Körtid: 2 tim 6 min. I rollerna bl a: Al Pacino (Shylock), Jeremy Irons (Antonio), Joseph Fiennes (Bassanio), Lynn Collins, Allan Corduner, Charlie

Cox I Venedig år 1596 fanns en utbredd intolerans mot judar. De fick inte bo var de önskade, inte arbeta med vad de ville...utan hänvisades till att försörja sig genom att låna ut pengar mot hög ränta och vara ockrare. Köpmannen Antonio... som ett flertal gånger hånat och bespottat den förmögne juden och ockraren Shylock, behöver ett lån för att finansiera sin vän Bassanio´s friarresa till den vackra Portia. Antonio går till Shylock och ber om lånet på 3000 dukater, som beviljas mot en högst egendomlig pant. Shylock begär ett skålpund kött från Antonio´s kropp... om inte lånet betalas tillbaka inom 3 månader. Antonio som har sina tillgångar för tillfället "bundna i seglande skepp på havet" ... finner panten egendomlig, men vet sig få hem en förmögenhet, när hans skepp når hemmahamnen.

När Antonio´s samtliga skepp förliser och han inte kan betala skulden till Shylock... kräver denne sin pant!

"Köpmannen i Venedig" anses som Shakespears mest kontroversiella, men kanske mest populära drama. Michael Radford har i sanning lyckats med att skapa ett starkt och vackert drama. Al Pacino är suverän i sin roll!

 

  » HIT FM HEM
  » HIT FM FILM
  » AKTUELLA FILMER
  » FILMFAKTA
  » SÖK FILM

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM