Leva livet
November 2001

Christian Fiedler, Kjell Bergqvist, Lia Boysen, Fares Fares, Eva Röse, Bojan Westin, Carina M Johansson, Staffan Kihlbom, Josefin Peterson, Anders Ahlbom Rosendahl, Eva Fritjofson, Ulla-Britt Norrman, regi: Mikael Håfström.

"Leva Livet" är historien om människorna i ett hyreshus i en ganska vanlig svensk förort. Genom den helt specielle dammsugsförsäljaren Evert (Christian Fiedler) får vi en intim inblick i vad som försiggår i huset, och vi får ingående ta del av alla intriger och förvecklingar som finns inom lägenhetsväggarna. Evert är nämligen något så sällsynt som en god lyssnare.

Märta (Bojan Westin) bjuder Evert på sina hemgjorda kåldolmar, medan hon berättar om sin avlidne man Heinrich. Hennes strävhårige tax, säger Märta, är hängig och förkyld..., men han klämmer i alla fall i sig en hel del kåldolmar, så det finns nog hopp om livet! Mitt i måltiden svimmar Märta och får i ilfart åka till sjukhuset i sonen Oves glassbil - till tonerna av en välkänd melodi... Leif (Kjell Bergqvist) och Lena (Carina M Johansson) är ett annat lägenhetspar. Nu är Leif arbetslös, men har tidigare arbetat i akvarieaffär. Förutom ekorren Klas i Kramfors (där han är uppvuxen), har Leif inte ägt några egna djur. Ibland -X ja, i sanningens namn litet väl ofta - besöker han traktens frisörsalong, där den vackra Sara (Eva Röse) jobbar. Ett annat par i huset är Malin (Lia Boysen) och Martin (Staffan Kihlbom). De sörjer sin barnlöshet och har olika sätt att se på problemet.

Filmens ungdomspar är Michel (Fares Fares) och Elin (Josefin Peterson). Just nu råder där febril städverksamhet, då Elins föräldrar Rune (Anders Ahlbom Rosendahl) och Sonja (Eva Fritjofson) väntas på besök... Elins föräldrar har inte tidigare träffat Michel och alla är förståeligt nog en aning spända. Och ingenting blir som de tänkt sig! Ute i sommarstugan och vid dagens slut summerar Evert sina upplevelser för sin sjuka hustru Siv (Ulla-Britt Norrman), som avgudar och beundrar sin älskade make, med vilken hon alltid haft ett gott liv - fyllt av kärlek. Han läser ur sin lilla anteckningsbok om de episoder han upplevt bland och med människorna i hyreshuset där han försökt sälja sina dammsugare. "Jag vet nog att du lägger till en hel del i ditt berättande"..., säger hustrun leeende. "Nå...ja... så kan det väl vara", svarar Evert.

Regissören Mikael Håfström har också skrivit manus tillsammans med Hans Gunnarsson.

En varmt humoristisk film med en helt suverän Kjell Bergqvist i rollen som Leif.

Hans Gunnarsson och Mikael Håfström belönades med en Guldbagge för bästa manus 2001, och Carina M Johansson fick en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll.
Läs mer om Guldbaggar år 2001.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM