Livvakterna
Augusti 2001

Jakob Eklund, Samuel Fröler, Lia Boysen, Alexandra Rapaport, Krister Henriksson, Christop M Orth, Magnus Roosman, Marie Richardson, Örjan Landström, Lennart Hjulström, Rafael Edholm, regi: Anders Nilsson.

En skrämmande och spännande thriller om maktövertagande i ett land i Törnrosaslummer och med - i långa tider - obemannade polisstationer. Filmen handlar om våldsamma utländska brottslingar som arbetar med övertagande av ett svenskt företag i Tallin. Deras metoder är sofistikerade och tekniken är vida överstigande polisens. Vem har till exempel tidigare hört talas om "The Colombian Necklace"? Det är ett halsband med en tidsinställd bomb, som fästes runt offrets hals. Det arma offer som inte får koden för att nollställa bomben vid halsen får huvudet bortsprängt! Fasansfullt! Men naturligtvis ett effektivt utpressningsvapen... Handlingen vill spegla ett Törnrosaslumrande Sverige som blundar för en tilltagande organiserad brottslighet, som i sin förlängning blir ett hot mot rättsstaten. Sven Persson (Samuel Fröler) är en framgångsrik företagare, som ärvt företaget efter far och farfar. Sven bor idylliskt på en herrgård någonstans åt Vänersborgshållet tillsammans med fru Jeanette (Lia Boysen) och deras unga dotter, som gärna tar en ridtur i de vackra omgivningarna. Sven driver konfektionsföretag både i Sverige och Tallin.

Nu utsätts Tallinföretaget för sabotage, och efter upprepade raider beslutar Sven sig för att anlita ett säkerhetsföretag. Han får kontakt med en tysk säkerhetsexpert som heter Nikolaus Lehman (Christop M Orth). Det visar sig vara ett ödesdigert val, eftersom Lehman - som tidigare bland annat tjänstgjort åt Stasi - har metoder som inte accepteras av Sven. Detta leder till att Sven avskedar Nikolaus Lehman. Sven börjar ana vem han har att göra med, när plötsligt den svenske advokaten Fredrixon (Magnus Roosman) förklarar för honom att kontraktet med Lehman inte upplöses med mindre än plundring av Svens bolag... När Svens kompanjons familj utsätts för grova hot och tvingas sälja sina bolagsandelar för en spotstyver, och Svens egen familj därefter utsätts för våldsamt intrång..., då kontaktas polismannen Johan Falk (Jakob Eklund) - en tidigare barndomsvän.

Johan är i onåd på arbetet och har därför tilldelats ett sömnigt skrivbordsjobb. Varför? Jo, det vet alla som sett "Noll tolerans". Se den om ni vill veta bakgrunden! Jag kan rekommendera den; och "Livvakterna" likaså! Missa inte heller uppföljaren "Den tredje vågen"..

Men - för att fortsätta berättandet - när Johan uppkallas till den kvinnliga polischefen, som kallas "lilla mamma", och får veta att ytterligare skrivbordstjänst väntar..., då brister tålamodet och han säger upp sig. Fri från "polis reglementets bojor" beslutar sig Johan för att hjälpa Sven, och skaffar hjälp genom Mårtenssons vaktbolag, där vi bland andra möter Pernilla (Alexandra Rapaport) och Mårtensson (Krister Henriksson). En blodig kamp kommer att utkämpas, där familjemedlemmar utsätts för gastkramande utpressningsmetoder! Hur stort säkerhetspådraget än är, så finns det metoder som är svåra att skydda sig mot... Regissören Anders Nilsson har även, tillsammans med Joakim Hansson, skrivit filmens manus.

Darek Hodor belönades med en Guldbagge för bästa bildprestation 2001.
Läs mer om Guldbaggar år 2001.

Läs även om den tidigare filmen "Noll tolerans" och om uppföljaren "Den tredje vågen".

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM