MADE IN YUGOSLAVIA
Premiär den 25 november år 2005

Manus och Regi: Miko Lazic. Musik: Mario Adamson. Foto: Rade Vladic. Körtid: 1 timme 40 minuter. I rollerna: Sasha Drakulic (Mihajlo (23 år), Pavle Martinoski (Mihajlo (15 år),Slobodan Boda Ninkovic (Petar), Natasa Ninkovic (Marija), Dragan Gagi Jovanavic (Braco), Milorad Mandic Manda (Savo), Velimir "Bata" Zivojinovic (farfar) m fl

Den förslagne släktingen Savo introducerar de serbiska bröderna Petar och Braco i Sverige. De kommer från Bosnien i det dåvarande Jugoslavien och vill arbeta och tjäna pengar i Sverige, för att sedan rika återvända hem. Det hela utvecklar sig så, att de blir kvar i Sverige och bildar familj där. Petar och hustrun Marija får sonen Mihajlo, som växer upp i Sverige. Petar är en spelmissbrukare, suput och otrogen. Hustrun Marija är den som håller deras pizzeria i gång och sliter hårt. När Petar dock vinner 500 000 på spel, köper familjen ett hus i Jugoslavien, som de besöker då och då och samtidigt ger kvarboende farfar en ny kostym vid varje tillfälle. Något som farfar alltid önskar sig! En gång försöker Petar omväxlande med en TV som present... men den uppskattas måttligt. Familjen umgås med egna landsmän, som högljutt betraktar svenskar som mesiga kufar och kallar dem med förakt för "snusarna". När Petar säljer pizzerian och korvkiosken, köper de ett hus i ett villaområde i Sollentuna, där de känner att de utgör ett måhända något avikande inslag i den traditionella miljön. När inbördeskriget bryter ut i Jugoslavien, tappar pappa Petar helt behärskningen och låser in sig i garaget. Syftet är, att han ska ta livet av sig. Nu orkar han inte mer! Han ser sitt liv som slut! Mamma Marija kallar på sonen Mihajlo, för att förmå fadern att ändra uppfattning. Ett stort gräl mellan son och far utbryter! Övrig släkt tillskyndar och tillspetsningen i historien infinner sig, när den dödssjuke och pistolförsedde Savo skjuter skarpt mot de svenska grannarna!!!

En briljant, sorglustig debutfilm om våndan att byta land och som, med initierad träffsäkerhet ger "saftiga snytingar" till både "snusare" och "svartskallar".

 

  » HIT FM HEM
  » HIT FM FILM
  » AKTUELLA FILMER
  » FILMFAKTA
  » SÖK FILM

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM