Memento
Juli 2001

Guy Pearce, Joe Pantoliano, Carrie-Anne Moss, Jorja Fox, Stephen Tobolowsky, Mark Boone Junior, regi: Christopher Nolan.

Med manus och regi av Christopher Nolan, efter en novell av Jonathan Nolan, följer vi Leonard Shelby (Guy Pearce) som, efter en misshandel, lider av en svår minnesförlust efter att ha förlorat sin älskade hustru, som brutalt våldtagits och mördats. Vi får delta i hans sökande efter hustruns baneman, som ännu går fri. Allting måste Leonard anteckna omedelbart, för att veta vad som hänt, då hans minne är ytterst kortvarigt, och han känner inte heller igen personer han tidigare träffat...

Till sitt ytterligare minnesstöd tatuerar han också sin kropp full med viktiga data och fakta, för att få svar på "vem som mördade hans hustru?". Han är ju ett lätt offer för den som vill luras, eftersom han inte minns från den ena minuten till den andra. Han dokumenterar allt som går med sin Polaroidkamera och gör anteckningar på korten. Han är fast besluten att finna mördaren och att hämnas... I denna thriller utspelas handlingen "baklänges" och biopubliken är i samma sits som Leonard! Varken han eller biopubliken vet vad som just inträffat! Oroväckande frågor poppar upp! Ja..., varför gillar vi överhuvudtaget att se thrillers? Det är en av filmens frågeställningar.

Med sina handplockade skådespelare har Christopher Nolan stärkt de tvetydiga karaktärerna som exempelvis hos "vännen" Teddy (Joe Pantoliano) och Natalie (Carrie-Anne Moss). Leonard är både hjälte och våldsman, och den gåtfulla bartendern Natalie är sannerligen ingen duvunge - men ändå finns där en sårbarhet.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM