Minority Report
Juli 2002

Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Max von Sydow, Lois Smith, Peter Stormare, Tim Blake Nelson, Kathryn Morris, Caroline Lagerfelt, Mike Binder, Steve Harris, Neal McDonough, Patrick Kilpatrick, Jessica Capshaw, Daniel London, Michael Dickman, Matthew Dickman, Jessica Harper, Arye Gross, regi: Steven Spielberg.

En film baserad på berättelsen "Minority Report" av Philip K Dick.

John Anderton (Tom Cruise) drabbas av en tragedi då hans son försvinner spårlöst, när far och son är på en badplats och badar en solig dag... Ständigt anklagar han sig själv för att han inte haft tillräcklig uppsikt över barnet - och han kan inte sova på nätterna, då han förföljs av mardrömmar om vad som kan ha hänt sonen. För att få nattfrid tar John droger. Äktenskapet spricker... John begraver sig i sitt arbete som kommissarie på "Pre-Crime"-avdelningen, där han inriktar sig på brottsförebyggande åtgärder. Han vill motverka det sjuka samhället.

Som chef för justitiedepartementets "Pre-Crime"-avdelning ansvarar han för en grupp så kallade "Pre-Cogs" (av "cognizance"="vetskap", "kännedom") - mänskliga varelser vilka vistas i en livmoderliknande kammare, och som har förmågan att upptäcka mord innan de begåtts. Avkänningarna matas in i datorer, och så vidtar olika procedurer... Men maktkamp råder, och av olika skäl tvingas John att fly för sitt liv... Under den dramatiska flykten, blir han tvungen att konsultera plastikkirurgen Solomon Eddie (Peter Stormare), som är en riktig snuskgubbe med snordropp i näsan...

Solomon Eddie, som bor smutsigt och nergånget, har också en assistent som heter Greta van Eyck (Caroline Lagerfelt). Hon är en ljushårig "slampa", som sjunger "Små grodorna" på svenska - allt medan hon assisterar doktorn, som ibland kallar Greta för "djävla kärring" på ren svenska. Ack ja..., fråga mig inte varför... Filmen utvecklas till en psykologisk thriller som ställer frågor som: Vad händer om det är möjligt att förhindra ett mord? Hur skulle världen se ut om vi kunde förhindra människor att begå hemskheter? Skulle vi själva inte vilja veta vad som händer oss i framtiden?

En intressant och spännande psykologisk thriller!

Filmen är inspelad i Los Angeles och Washington DC.

John Williams står för filmens musik och för fotot svarar Janusz Kaminski. Scenografi: Alex McDowell. Kostym: Deborah L Scott.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM