Mörkrets furste ( Flames of Paradise / Mykrahöfdinginn )
September 2000

Hilmir Snär Gudnason, Sara Dögg Åsgeirsdöttir, Alexandra Rapaport, regi: Hrafn Gunnlaugsson.

En ohyggligt stark film om en blind tro på Satan och hans pack.

På en kall och ensligt belägen plats på Island under 1600-talets mitt utspelar sig denna brutala berättelse om den unge prästen Jon Magnusson (Hilmir Snär Gudnason). Han kommer till sitt nya pastorat ochgifter sig, som seden bjuder, med sin företrädares änka. Hon är gammal och senig och knappast upphetsande, men Jon gör sin plikt och delar skavföttes sänghalm med henne. Jon är övertygad om att Satan jagar honom, och han börjar ett korståg mot dem som han anser vara i förbund med Satan.

Den unga vackra Thuridur (Sara Dögg Åsgeirsdöttir) ser sin bror och far offras på bål, efter att först ha plågats på det grymmaste. Själv åtrår Jon den vackra Thuridur och försöker gång på gång våldföra sig på henne. Församlingen är dödsförskräckt och vågar inte hjälpa någon som utsätts för Jons fördömelse, tills en dag en högre stående präst med maka kommer till församlingen. Thuridur har lärt läkekonst. Hon är ingen häxa!

I filmen ser vi även Alexandra Rapaport (som vi minns från filmen "Tsatsiki, morsan och polisen" och tv-serien "OP:7").

Regissören Hrafn Gunnlaugsson, som är Islands mest berömde filmskapare, har regisserat ett flertal långfilmer, däribland den prisade "Korpen flyger". "Mörkrets furste" är inspirerad av skriften "Lidandets historia" ("Pislarsaga") som är pastor Jon Magnussons egen nedtecknade berättelse om sitt liv och sin kamp mot Satan och hans pack.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM