Pianisten
April 2002

Isabelle Huppert, Benoit Magimel, Annie Girardot, Anna Sigvalevitch, Susanne Lothar, Udo Samel, regi: Michael Haneke.

Regissören Michael Haneke, som också har skrivit manuset, tilldelades Grand prix och jurypriset i Cannes 2001 för denna film. Dessutom tilldelades filmen också prisen för bästa kvinnliga respektive manliga huvudroll.

Erika Kohut (Isabelle Huppert) är professor vid Konservatoriet i Wien. Hon är ytterst professionell och sträng i överkant mot vissa av sina elever. Hon förefaller njuta av att förgöra och förstöra för andra. Själv lever hon utom yrket ett till vissa delar torftigt liv tillsammans med sin mor, som hon också delar säng med. Trots att Erika är sina modiga 40 år! Modern (Annie Girardot) är minst sagt en dominant skräcködla, som bevakar varje steg Erika tar..., och otaliga är de heta duster dem emellan, om att Erika kommer sent hem.. . Dock... är det Erika tidsmässigt stulet... förunnat att slinka in i mörklagda små porrkabiner och njuta av hyrda porrfilmer, samtidigt som hon sniffar på begagnade servetter ur kabinens papperskorg... (Urk... Urk... faktiskt)! Små hemliga utflykter runt hennes artistiska berömmelse.

Hon ägnar sig även åt morbid voyeurism och masokistisk självstympning. Hennes sexualitet är komplex..., vilket den unge Walter Klemmer (Benoit Magimel), som förälskar sig i Erika..., får erfara. Men Walter ger igen och till och med slänger "skräcködlan" i väggen... Men allvarligt talat så hotar nog en större katastrof runt hörnet i Erikas liv!

En morbid och obehaglig film, dock full av musik; välarbetat manus och perfekt rollbesatt.

För den som vill veta mer om Michael Haneke kan berättas att han föddes i Tyskland 1942 och efter att ha avslutat sina studier i bland annat filosofi, psykologi och drama i Wien, började han sitt manusskrivande - och kom i framtiden att skriva för tysk tv.

Här finns hela vinnarlistan från Cannes år 2001.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM