POPULÄRMUSIK FRÅN VITTULA - DVD / VHS
Release VHS och DVD v 3, 2005.

Körtid: 1 time 46 minuter. Censur: 11 år. I rollistan: Niklas Ulfvarsson,Max Enderfors,Lasse Beicher,Tommy Vallikari,Andreas av Enehielm,Björn Kjellman,Göran Forsmark,Carina M.Johansson,Lisa Lindgren,Sten Ljunggren,Lamine Dieng,Fredrik Hammar,Lennart Jähkel,Anne Järvinen,Rickard Haapala,Carla Abrahamsen,Jarmo Mäkinen,Tarja-Tuulika Tarsala,Jussi Lampi,Kati Outinen,Gustav Wiklund,Maria Jävenhelmi,Ona Kamu,Tuula Nyman,Kirsti Väänänen,Filip Pauchuchi,Ville Kivelä,Eero Milonoff,Jari Hietanen,Panu Vauhkonen,Oskari Heimonen,Niklas Hellakoski. Regi: Reza Bagher. Manus: Reza Bagher och Eric Norberg. Musik: Halfdan E. Foto: Robert Nordström.

Filmen är baserad på Mikael Niemis succebok och är en drastisk berättelse om barndomsvännerna Matti och Niila och deras uppväxt i 60- och 70-talets Tornedalen. Vittula är en plats i norra Sverige ... nära finska gränsen.

Barndomsvännerna träffas första gången i det barnrika kvarteret i Pajalas utkant som kallas Vittulajänkkä eller Vittula... som betyder Fittmyren... som en slags hyllning till den kvinnliga fruksamheten i området.

När en ny musiklärare kommer till bygden startar Matti och Niila .. tillsammans med några andra killar... ett rockband. Barnen är oskiljaktliga i barndomen, men glider .. mycket genom Mattis svek... isär i tonåren.

I filmen finns ett helt fantastiskt porträttgalleri av märkliga personer. Vi ser blodfulla villiga kvinnor i alla åldrar, en husmodersgymnastikgrupp... "som inte går av för hackor", ett vilt festande jaktlag, där det hembrända flödar i bastun, barnmisshandlare, en udda gårdfarihandlare, mm.

Den i mitt tyckte mest underhållande scenen är, när kyrkan fylls av besökare eftersom en färgad pastor ska gästpredika. När tolken svimmar... tar lille Niila hand om översättningen av predikan. Niila har lyssnat på Esperanto på radion och lärt sig några få ord. När pastorn frågar om någon kan Esperanto... anmäler sig Niila som tolk (spelas utmärkt av Tommy Vallikari).

Reza Bagher vann mitt hjärta med "Vingar av glas" och jag tycker att han nu har lyckats göra en underhållande 60- och 70-tals skildring från Tornedalen. (Filmen kunde varit en kvart kortare.)

Navigation
Hitta rätt filmsidor

Sök på HIT FM Film

 

Numark DJ billigt
Musmattor med tryck

Gratis HIT FM mail
Gratis Marina MP3
Tävla & vinn!
Sök på HIT FM Film

 

Sök på HIT FM Film

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

 

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

 

Copyright © All rights reserved.
HIT FM