Psalmer från köket
September 2003

Tomas Norström, Joachim Calmeyer, Reine Brynolfson, Lennart Jähkel, Leif Andree, regi: Bent Hamer.

Under femtiotalet präglas folkhemsbygget av optimism, framåtanda och en rationaliseringsiver att förbättra tillvaron för husmödrarna i de svenska köken. Nu vill det svenska HFI-laboratoriet (HFI står för Hemmets Forskningsinstitut) prova sina kunskaper även i Norge och därför har avtal slutits med några utvalda norska hushåll i glesbygden om att göra fältstudier i norska kök. En ståtlig husvagnskaravan med samtliga vagnar kopplade till var sin PV 444 kommer till Norge och börjar sina fältstudier. Chefen Sixten (Reine Brynolfson) lottar ungkarlen Isak till fältstuderande Folke (Tomas Norström), som ställer upp sin husvagn utanför Isaks hus, för att börja sitt arbete och bo i sin husvagn på natten.

Folke plockar fram sin höga observationsstege, som ska placeras i ett hörn i Isaks kök. Men dörren till Isaks hus förblir låst i ett par dagar... Efter många förhandlingsturer får Folke komma in i köket och börja rita upp det rörelseschema, som i vanliga fall brukar se ut som ledningsritningarna under Stockholms gator - alltså ett fullkomligt virrvarr - men, som i Isaks fall blir ytterst begränsat... Karln lagar inte mat på sina två spisar..., och han rör sig knappast alls i köket. Stämningen är inte den bästa och Sixten undrar varför. Förklaringen är följande: Eftersom de personer som skulle delta i fältstudien, utlovades en dalahäst anmälde Isak sig... Han önskade sig hett en ny häst då hans egen innerligt älskade häst är gammal och sjuk..., och Isak har inga pengar till en ny. Då det visar sig att dalahästen är en ynka liten målad trähäst blir Isak både djupt ledsen och förbannad...

Vad som sedan utspelas ska ses..., för denna film, med ett så underfundigt manus, ger en tillbakablick på ett svunnet Sverige. En tillbakablick som är innerligt varm och medmänsklig, välspelad och underhållande.

Regissören Bent Hamer har även skrivit filmens manus tillsammans med Jörgen Bergmark.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM