Quills
Februari 2001

Geoffery Rush, Kate Winslet, Michael Caine, Joaquin Phoenix, Amelia Warner, regi: Philip Kaufman.

Om mannen som var en gåta, den okuvlige markis de Sade, handlar denna de oskyldigas, de skuldtyngdas, de fördärvades eller fördärvandes, och även de omutligas film!

Hospitalet i Charenton där markis de Sade (Geoffery Rush) förde en ganska lyxig tillvaro som inspärrad, med eget rum och tillgång till sina quills (=gåspennor), förestods av den milde och gode abbé Coulmier (Joaquin Phoenix). Markisen kunde skriva sina erotiska berättelser i godan ro... Den lilla vackra tvätterskan Madeleine (Kate Winslet) smugglade sedan ut hans skrifter när hon hämtade tvätten. Ibland smög hon sig in i markisens tvårumssvit, som hade utsikt över floden Marne och var dekorerad med markisens egna tavlor och egen konst. Han hade också tillgång till sitt eget bibliotek. Men den gode abbén var naturligtvis ovetande om utsmugglandet av skrifterna.

När så den konservative läkaren och snuskgubben Antoine Royer-Collard (Michael Caine) kommer in i bilden, förändras förhållandena på det humana hospitalet i Charenton. Royer-Collard tar markis de Sade under blodig tortyr. Han utmanövrerar också abbé Coulmier under vidriga och förnedrande former. Markis de Sade dog på Charenton i december år 1814. Hans sista önskan var att bli begravd anonymt under ett buskage, så att alla spår efter honom skulle försvinna. Men så blev det inte. I stället har intresserade öppnat hans grav, för att hitta något "att skriva om"... Frågan kvarstår: var markis de Sade en pornografisk snuskgubbe eller var han ett smutskastat geni? Eller var han både och?

Filmens manus har skrivits av Doug Wright och för fotot svarar Rogier Stoffers.

Strålande skådespel. Vidrigt bra.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM