HIT FM FILMARKIV   S

Filmerna presenteras med den här informationen:
Filmtitel (eventuell originaltitel), premiärmånad, betyg från HIT FM (max 5 tassar), skådespelare, regissör, kort beskrivning och/eller citat från våra recensioner skrivna av Iva.

South Park: Bigger, longer & uncut februari 2000
Regi: Trey Parker.


Nu släpps de frispråkiga åttaåringarna från TV-serien "South Park" ut i full frihet i en tecknad långfilm. Stan, Cartman, Kyle och Kenny är grabbarna som svär, slåss och är allmänt bångstyriga. Cartman - en liten rund man i sina bästa år - har som signaturmelodi att säga "kick ass!". Stan är gängledare med ett hett temperament och fallenhet för att spy på allt och alla, särskilt Wendy. Kyle är jude och mest begåvad av de fyra. Kenny har på grund av fattigdom en huva neddragen över huvudet. Nu lyckas nämnda gäng ta sig in på en olämplig film - en uteliggare mutas med sprit och köper biljett - och efter denna frispråkiga film har gänget lärt sig en hel del användbara ord som tillämpas i skolan. Lärarna slår larm. Paret i filmen - med namnet "Asses of fire" - hette Terrance och Phillip och var från Kanada. Detta tar Cartmans mamma fasta på och utser genast Kanada som syndabock och krig förklaras, USA mot Kanada! När Djävulen och Saddam Hussein ser detta vill de gärna vara med på ett hörn. Och de arma Hollywoodbröderna Baldwin råkar också illa ut. Föräldrarna enas om att skaffa apparater som inopereras i hjärnan som signalerar en elektrisk stöt i barnens kroppar så fort ett fult ord hoppar ur munnen på dem. Den här filmen är oslagbar i sin genre.

Sofies värld november 1999
Tomas von Brömssen, Silje Storstein, Andrine Soether, Björn Floberg, Hans Alfredson, Nils Vogt, Edda Trandum Grjotheim, regi: Erik Gustavson.


En film om en helt sagolik resa i tid och rum i bruset av historiens vingslag. Res med Sofie på denna fantastiska resa från antikens Hellas, medeltiden, renässansen och den ryska revolutionen och fram till våra tider. Filmen, som är en nordisk samproduktion, är baserad på Jostein Gaarders succéroman "Sofies värld" och manuset är skrivet av Petter Skalan. För ett underbart foto står Kjell Vassdal.

Stulen lycka (Random Hearts) november 1999
Harrison Ford, Kristin Scott Thomas, regi: Sydney Pollack.


En välspelad film med vackert foto av Philippe Rousselot. Dutch (Harrison Ford) jobbar som internutredare inom Washingtonpolisen och Kay (Kristin Scott Thomas) är en kongressledamot mitt inne i en hetsig omvalskampanj. Båda har sina respektive äkta hälfter ombord på ett flygplan som kraschar. Kays man och Dutchs hustru omkommer där de sitter sida vid sida, inbokade som Mr och Mrs Chandler! Kay vill till en början helt förtränga mannens otrohet, bland annat för att skydda sin dotter och på grund av den pågående återvalskampanjen. Dutch, däremot, vill ha full visshet om vad som har pågått och hur länge. Vägen tillbaka till vardagen är inte lätt för någon av dem. Visserligen är Kay och Dutch hopplöst olika, men sympatin dem emellan utvecklas. Frågan är om de vågar ett "försök"?

Storm Of The Century videopremiär september 1999
Tim Daly, Colm Feore, Debrah Farentino, Casey Siemazko, Jeffrey de Munn, regi: Craig R Baxley.
En välgjord rysare för alla Stephen King-älskare. En ö med 400 invånare drabbas av en hotfull snöstorm. Medan stormen tilltar och människorna söker skydd i ett skyddsrum mördas det på löpande band.
Filmen är över fyra timmar lång.

Svar med foto augusti 1999
Samuel Fröler, Eva-Lena Björkman, Lennart Jähkel, Baiba Broka, regi: Una Celma.
En film om känslor, kärlek och kulturkrockar.

Sex lektioner i kärlek (Playing by Heart) augusti 1999
Sean Connery, Gillian Anderson, Angelina Jolie, Ryan Phillippe, Gena Rowlands, Madeleine Stowe, Dennis Quaid, Ellen Burstyn, Jon Stewart, regi: Willard Carroll.


En kärleksfull film om kärleken och dess våndor och vådor. Utsökt foto av Vilmos Zsigmond. Handlingen utspelar sig i Los Angeles och historien upptar elva personers förhållande till kärleken. Hur svårt är inte detta med kommunikation människor emellan?

Serial Lover juli 1999
Michele Laroque, Elise Titelrooy, regi: James Huth.
Filmen är vådligt bisarr med härligt tempo och häftig musik. Michele Laroque är en skådespelerska med talang för komedi.

She's all that juni 1999
Rachael Leigh Cook, Freddie Prince Jr, Jodi Lyn O'Keefe, Matthew Lillard, Kieran Culkin, regi: Robert Iscove.


Skolans populäraste kille står plötsligt utan flickvän inför stundande skolbal. Han slår vad med sina kompisar om att han ska förvandla vilken tjej som helst i skolan till balens drottning. Pygmalion-varning är på sin plats, för denna romantiska ungdomsfilm.

Skymningssagor videopremiär april - maj 1999
Helt underbara, välgjorda och våldsfria skymningssagor som verkligen är att rekommendera. En serie videofilmer med ritsagor av några av våra bästa författare och illustratörer, som även har visats på SVT.

Straydogs februari 1999
Michael Legge, Sarah Jane Potts, Mark Bagnall, Kevin Knapman, regi: Daniel Alfredson.


En stark, välgjord och välspelad film med ett klart budskap att vi skall slå vakt om vår civilisation och vårda högt vårt kulturarv, ur djupet av våra hjärtan.

Sjön januari 1999
Regina Lund, Mats Rudal, Håkan Wennberg, Björn Gedda, Maria Lundqvist, Fredrik Hammar, Margareta Pettersson, Mikael Rundquist, regi: Hans Åke Gabrielsson.


En riktigt ruskig historia - en thriller som doftar av snus, brännvin och falukorv. Lisa (Regina Lund) är en smart och framgångsrik affärskvinna i London. När Lisas far dödförklaras efter ett ouppklarat försvinnande åker hon hem för att försöka få veta hur "farsan" (Håkan Wennberg) så spårlöst försvunnit. Hon blir mer och mer övertygad om att sanningen finns i sjön vid den gamla fiskestugan som "farsan" ofta bodde i. Lisa är en vacker och tuff kvinna som handskas hemtamt med både bössa och fiskeredskap, men hon har inte varit hemma i byn på tio långa år och mycket har hänt sedan hon for. Samhället, som är lugnt på ytan, bär många mörka hemligheter. Det inte Lisa vet, när hon envist söker sanningen, är att hon spelar med i ett spel med både sitt och andras liv som insats!

Svart katt, vit katt december 1998
Regi: Emir Kusturica.


En vild och galen komedi. En mustig och färgsprakande, mer än häftigt musikaliskt underhållande film. Att denna film knep pris för bästa regi 1998 i Venedig är väl en kristallklar självklarhet för den som sett den! Vilket tempo, och vilket skådespel! Var har Emir Kusturica hittat alla utomordentligt skickliga amatörskådespelare? Det finns rollfigurer som är helt otroliga, i en färgstark blandning i ett land någonstans på Balkan. Vi möter en ung kärlek i solroslandet, där trosor och kalsonger kastas i luften och bildar hattar till glada solroskronor som steks i den dallrande hettan. Likt en känd tavla i forna Jugoslavien sitter i en scen en hel zigenarorkester på ett virat rep i ett gammalt vackert träd, med en munspelande man vid trädets rot och med en gammal beprövad åsna som åskådare. Solen skiner, musiken flödar, maskingevären smattrar - livsglädjen sprakar i zigenarmusikens förföriska dans!

Sommardåd (Apt Pupil) oktober 1998
Brad Renfro, Ian McKellen, regi: Bryan Singer.
I denna film - baserad på Stephen Kings kusliga långnovell från 1982 - med sitt ständigt aktuella tema, om kittlingen och lockelsen att konfronteras med ondskan i sin prydno, får vi följa konsekvenserna av en ung människas oförsiktiga nyfikenhet. Högstadieeleven Todd (Brad Renfro) är klassens begåvning. I historieundervisningen har han kommit fram till andra världskriget och Förintelsen. Ämnet fascinerar honom, och han slukar all sidolitteratur på sin fritid. Han läser om nazisternas våldsmetoder och utrotningspolitik. Han studerar foton av efterlysta nazister som undkommit rättegångar. En dag när han delar ut tidningar i villaområdet tar han mod till sig och knackar på hos Arthur Denker (Ian McKellen), en man som sedan 1955 varit amerikansk medborgare men talar med tysk brytning. Todd vill nämligen stå öga mot öga med den man han vet har ett smutsigt förflutet i Tredje Riket. Arthur Denker - eller som han egentligen heter, Kurt Dussander - är en man utan känslor som, nöjd över att inte blivit rannsakad och dömd för sina övergrepp i koncentrationslägren, nu tar till alla sina knep för att få ett övertag på den unge Todd. En psykologisk krigsföring utbryter mellan dem båda. Det här är en film som inte har ett givet slut, en film som är gastkramande spännande från början till slut och med ett glänsande skådespel av Brad Renfro och Ian McKellen.

Sex dagar, sju nätter oktober 1998
Harrison Ford, Anne Heche, David Schwimmer, regi: Ivan Reitman.
En rolig och romantisk äventyrskomedi. Robin (Anne Heche), som arbetar för ett skvallermagasin i New York, bjuds av fästmannen Frank (David Schwimmer) till en romantisk semester på en paradisö. Robin blir kallad till arbete av sin chef. Den ende flygare på ön som kan ta henne till Tahiti för en "plåtning" är Quinn (Harrison Ford), som har ett väderbitet plan som - kanske - har sett sina bästa dagar. Dock anser den härdade piloten "att planet är i bästa skick". Flygningen går emellertid inte helt som beräknat. Ett åskväder sätter stopp, och planet - som måste nödlanda - fastnar i sanden på en okänd ö där också Robin och Quinn får tillbringa en tid. En otalig följd av strapatser av alla de slag väntar dem, såsom ormar i brallorna, skarpskjutande sjörövare, håligheter i berg m m. På semesterön går fästmannen Frank omkring med glaset i handen och sörjer sin försvunna flicka. "Tror du någon kan hitta oss två och planet?" säger Robin till Quinn, som bistert svarar att "det är lika lätt, som att hitta en loppa på en elefantbak!"

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta HIT FM om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

Copyright © 1995 - 2016 All rights reserved HIT FM