Sånger från andra våningen oktober 2000
Lars Nordh, Stefan Larsson, Hasse Söderholm, regi: Roy Andersson.


Foto: Triangelfilm.

För första gången sedan 1971 tävlade en svensk film vid filmfestivalen i Cannes år 2000. Då var det "Joe Hill" av Bo Widerberg som tävlade. Nu var det dags för Roy Anderssons "Sånger från andra våningen", som lyckades ta hem jurypriset!

På den svenska Guldbaggeutdelningen för år 2000 (på Filmgalan i februari 2001) blev filmen den stora vinnaren med inte mindre än fem Guldbaggar!

Roy Andersson har skrivit manus, regisserat och producerat filmen, och inspelningen har pågått under många år. Musiken i filmen är skriven av Benny Andersson.

- Filmens formspråk är ett experiment och jag är glad över att detta har uppskattats av Cannes-kommittén, säger Roy Andersson.

- Det är en framgång för svensk film i allmänhet och för Roy Andersson i synnerhet. "Sånger från andra våningen" är en fantastisk film, som med sitt mycket speciella formspråk kommer att röra om ordentligt i den nationella och internationella filmvärlden, säger Mattias Nohrborg, Triangelfilm.

Vi på HIT FM säger grattis till jurypriset i Cannes och till den enorma framgången med Guldbaggar! Vi har sett filmen, och det är också en helt fantastisk film, med sin originella och slagkraftiga replikföring och sina speciellt utvalda aktörer.


Foto: Triangelfilm.

En mängd människors öden passerar förbi och ilmen handlar om människors okränkbarhet och de normer vi tvingas leva efter. Roy Andersson vill ifrågasätta dem och diskutera i både tragiska och provocerande former. Därmed inte sagt att komiken saknas... långt därifrån!

Vi får möta den sorgsne och sjuke poeten som vill säga: "Älskad vare den som arbetar per dag, per månad, per timme, älskad vare den skallige utan hatt eller den som sover på rygg".

Karl (Lars Nordh) är far till poeten Stefan (Stefan Larsson), och han sörjer över att hans son blivit så helt förvirrad. Karl har också lånat en stor summa pengar av en man. En skuld som förföljer honom. Han eldar också upp sin egen möbelfirma för att få ut försäkringspengarna.


Foto: Triangelfilm.

En annan aktör möter vi i etthundraåringen (Hasse Söderholm) - en före detta general och överbefälhavare som hyllas med pompa och ståt på födelsedagen. Efter talet till honom, utbrister generalen från sjuksängen där uppvaktningen sker: "Hälsa Göring". Detta inför den uppvaktande skaran i militäruniformer med ordnar av ädla slag.

Lasse, som arbetat 30 år i samma firma, får plötsligt sparken och blir helt förtvivlad. En invandrare bemöts med kyla, då han besöker en förvaltning. När han kommer ut på gatan slås han ned av ett gäng unga män och hamnar på sjukhus, illa slagen. Hans unga hustru, med litet barn på armen, försöker trösta honom. En trollkonstnär misslyckas med sitt trollerinummer, och skadar en person som blir itusågad mitt i magen.

I denna nutidsskildring, som faktiskt har en tidsatmosfär som sträcker sig från mellankrigstiden och in i en framtid på ungefär 20 år, upplevs en stark tidlöshet! Roy Andersson tar oss med på en kaotisk resa, som djupt berör. Det absurda i världen gör det inte lätt att leva för oss människor!

Här finns hela vinnarlistan från Cannes år 2000.

"Sånger från andra våningen" belönades med en Guldbagge för bästa film 2000.
Dessutom tilldelades filmen ytterligare fyra Guldbaggar:
Roy Andersson fick en Guldbagge för bästa regi och en för bästa manus.
István Borbás & Jesper Klevenås fick en Guldbagge för bästa foto.
Jan Alvermark fick en Guldbagge för bästa ljud.
Läs mer om Guldbaggar år 2000.

Navigation
Hitta rätt filmsidor

Sök på HIT FM Film

 

Numark DJ billigt
Musmattor med tryck

Gratis HIT FM mail
Gratis Marina MP3
Tävla & vinn!
Sök på HIT FM Film

 

Sök på HIT FM Film

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

 

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

 

Copyright © 2003 All rights reserved.
HIT FM Online