Svanen och trumpeten
september 2001

Regi: Terry L Ross & Richard Rich. Tecknad film med svenskt tal.

Mamma och pappa trumpetarsvan väntar tillökning. Pappa svan uppmanar den blivande mamman att andas rätt och att tänka på att han är hos henne hela tiden. Nå... så ligger det tre små fina ägg där till slut i redet, och paret är mäkta stolt. När äggen kläcks visar det sig vara två döttrar och en son. Trion döps till Louie, Ella och Billie. (Passande namn!) Det utmärkande för dessa trumpetarsvanar är att de har en mäktig klang i stämman. Stor sorg blir det därför, när det visar sig att sonen Louie inte kan få fram ett enda ljud... Hur ska det nu gå för honom? Hur ska han någonsin kunna sångtävla om att få en maka, hur ska han kunna delta i lekar med andra svanar o s v???

Frågorna tornar upp sig och det hjälper inte för Louie att hans människokompis Sammy lär honom läsa genom att förmedla bekanskapen med Sammys "gamla" lärarinna, fru Hammerbotham. Ingen förstår honom ändå... De andra svanarna kan ju inte bokstäverna. Inte heller den vackra Serena, som Louie älskar, förstår vad Louie försöker förklara för henne. Han ger henne dock det vackraste lilla röda hjärta..., i något blommaterial tror jag. Det hjärtat trycker Serena hårt till sitt eget hjärta, när Louie flyr bort för att försöka bli en berömd trumpetare och tjäna ihop en massa pengar... Louies pappa har nämligen stulit en trumpet åt Louie. Pengarna som Louie vill tjäna, är tänkta som återbetalning till pappan, som helt sonika stal trumpeten i Buds Music för att ge Louie "en röst". I musikaffären blev stor oordning vid trumpetstölden och butiksinnehavaren vill ha tag i pappan, för skadeersättning. Men svanar har ju i regel inga pengar (tror jag)...

Louie har ju en speciell gåva - att kunna spela trumpet. Därför kan han kanske tjäna ihop pengarna för skadorna. Serena önskar hett att Louie ska komma åter! Gör han det? Blir han berömd? Får han sin älskade Serena???

Alla svaren får ni i denna riktigt, riktigt, riktigt trevliga film, som passar gammal som ung och naturligtvis alla som gillar trumpetsolon!

Lite fakta: Trumpetarsvanen är Nordamerikas största sjöfågel. Den kan bli 120 cm lång, väga mellan nio och tretton kilo och ha en vingbredd upp till två och en halv meter.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM