The Limey mars 2000
Terence Stamp, Peter Fonda, Amelia Heinle, Lesley Ann Warren, regi: Steven Soderbergh.


1. Peter Fonda. 2. Terence Stamp.

Yrkesförbrytaren Wilson (Terence Stamp) söker efter sin dotters tidigare sambo Valentine (Peter Fonda), som han tror har något samband med dotterns tragiska död. Det är den gode vännen Ed som har skrivit till Wilson och berättat om dotterns död. På ett brutalt sätt tillskansar sig Wilson Valentines adress, och besöker honom i lyxvillan.

Villan ligger högt upp i landskapet, med en vidunderlig utsikt. Hos Valentine pågår ett party för folk i skivbranschen. Valentine är skivproducent, och tillsammans med sin senaste erövring Adhara (Amelia Heinle) håller han hus i den vackra lyxvillan som inrymmer en pool ingjuten i en klippavsats.

Wilson gör diskret husesyn, och kommer fram till ett och annat. Livvakter är inga problem för hans del. Smidigt och diskret förpassas de åt annat håll så att säga.

Detta är en thriller som visar klyftan mellan olika kulturer och språk, och en längtan hos en far att försona sig med sin försummade dotter genom att ta hämnd på den som gjort henne illa och kanske bidragit till hennes död.

I rollerna har regissören valt två riktigt "gamla godingar", som redan för ett 30-tal år sedan var aktuella i liknande roller. Här finns en hel del 60-tal i bagaget. Filmen är inspelad i Los Angeles. Vi bjuds på spännande och inträngande foto av Edward Lachman. Filmen är lite långsam i tempot bara, för min smak.


3. Regissören Steven Soderbergh. 4. Terence Stamp & Peter Fonda.

Steven Soderbergh, vars farfader en gång i tiden utvandrade från Sverige, är född 1963. Han är en mycket personlig regissör, och slog igenom med sin guldpalmsbelönade "Sex, lögner och videoband".


5. Terence Stamp & Lesley Ann Warren. 6. Terence Stamp & Peter Fonda. Samtliga foton: Columbia TriStar.

Visste ni förresten att "Limey" är amerikansk och australisk slang för engelsman eller engelsk sjöman. (För att motverka skörbjugg tvingades sjömännen äta citroner.)

Navigation
Hitta rätt filmsidor

Sök på HIT FM Film

 

Numark DJ billigt
Musmattor med tryck

Gratis HIT FM mail
Gratis Marina MP3
Tävla & vinn!
Sök på HIT FM Film

 

Sök på HIT FM Film

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

 

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

 

Copyright © 2003 All rights reserved.
HIT FM Online