Tigerland
Februari 2001

Matthew Davis, Colin Farrell, Thomas Guiry, Shea Whigham, regi: Joel Schumacher.

Tillsammans med fotografen Matthew Libatique, har regissören Joel Schumacher valt att spela in "Tigerland på 16 mm och närmast avstå från kameraåkningar på räls. I stället använder han handkamera. Filmen spelades in på 28 dagar! Året är 1971 och det upptrappade Vietnamkriget behöver allt fler unga män för att gå ut i strid. Kompani A, 2:a plutonen är snart färdigutbildat. Tusentals unga amerikaner har redan offrat sina liv, och i Kompani A finns en stark medvetenhet om verkligheten, även om reaktionerna bland mannarna är olika.

Jim Paxton (Matthew Davis) - som alltid har sin anteckningsbok till hands, och tror sig kunna bli en andre Hemingway genom att skildra kriget på plats - har en mer romantisk syn på kriget. Jim har också själv sökt sig till Kompani A. Roland Bozz (Colin Farrell) är rena motsatsen. Han har skickats hit, mot sin bestämdaste vilja. Han vägrar att finna sig i sin situation. Han gör uppror i allt! Befälen söker till varje pris att förnedra honom, och de plågar honom näst intill medvetslöshet... Småflinande står han ut med allt... Jim Paxton blir hans kompis, och de super och pussar flickor tillsammans på de få permissionerna. När Roland Bozz upptäcker att den 19-årige Cantwell (Thomas Guiry) har en jämnårig flickhustru och fyra små barn, hjälper han honom att få återvända hem. Bozz kan reglementet, och han ser att det är uppenbart att Cantwell skall hem...

Ytterligare några andra får hans hjälp! Det retar naturligtvis upp befälen ytterligare... - men Bozz får mannarnas respekt. Dock har han en fullkomligt vanvettig fiende i Wilson (Shea Whigham)! Wilson är dödligt farlig - vänta och se!

Trots att "handkamerafilmer" inte tillhör mina favoriter, tycker jag att filmen är bra. Jag upplever den som realistisk, välspelad och "på kornet" rollbesatt.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM