Universums änglar ( Englar alheimsins )
Augusti 2001

Ingvar E Sigurdsson, Margret Helga Johannsdottir, Theodor Juliusson, Baltasar Kormakur, Hilmir Snaer Gudnason, Björn Jörundur Fridbjörnsson, regi: Fridrik Thor Fridrikssson.

En djupt engagerande film med stora kvaliteter och isländsk särprägel. När Paul (Ingvar E Sigurdsson) låg i mammas mage, i väntan på sin födelse, drömde den blivande modern (Margret Helga Johannsdottir) om fyra hästar som kom stormande in från havet. Den ena av hästarna föll omkull och blev liggande i vattnet. Den drömmen kom att bli symbolen för Pauls liv. Paul - med smeknamnet Pall - är nu en ung man med konstnärsdrömmar, som nyförälskad tumlar runt i sängen med överklassflickan Dagny. Förhållandet får ett bryskt slut då Dagnys snobbi ga mamma inte kan godta arbetarklasspojken Pall och hans uppvaktning av dottern..

Pall bryter helt ihop och hans depression övergår i ett helt okontrollerat humör, som terror iserar hans familj. Pall kräver fadern (Theodor Juliusson) på fickpengar, vilket gör fadern rasande. Det blir alltmer stökigt i hemmet och Pall uppträder mer och mer våldsamt - tills en dag samtliga fått nog och kör Pall till mentalsjukhuset Krepp. Där ställs diagnosen schizofreni och Pall stängs ute från sitt tidigare fria konstnärsliv i samhället. I stället blir hans bekantskapskrets en samling intagna, udda människor, som är förvirrade, osäkra och manodepressiva - och utlämnade åt sitt öde och de maktövertagande i samhället. Här porträtteras Oli (Baltasar Kormakur), som hävdar att han egentligen är den som skrivit Beatles alla låtar, den drogberoende Petur (Hilmir Snaer Gudnason) samt den beläste Viktor (Björn Jörundur Fridbjörnsson), som inte riktigt kan välja mellan att föredra Shakespeare eller Hitler.

Palls ungdomsvän Rangvaldör, vars mål var att "bli tandläkare och kunna hämnas på sina polit iska motståndare genom tandutdragning", besöker Pall på sjukhuset. Han är nu utbildad tandläkare, har söt fru och familj. Kort efter besöket får Pall veta att vännen begått självmord... Det är svårt att leva i ett sjukt samhälle summerar Pall! När även en av de intagna begår självmord och ska begravas, får trion Oli, Viktor och Pall för troendet att - utan vårdare - gå på begravningen. På vägen hem slinker de in på traktens elegan taste krog och beställer in en lyxmiddag, som avnjuts med alla sinnen vidöppna. Det är Viktor som elegant beställer in de förnämligaste vinerna - med oklanderligt franskt uttal - och lots ar de andra två genom regelboken för elegant kroguppförande...

Viktor säger sig vara fastighetsmäklare som just avslutat en affär med två isländska bönder. Och ingen tvivlar på det. Problemet är dock att inga pengar finns, att betala notan med!!! Det är filmens bästa scen, som jag ska minnas, och gömma i mitt hjärta. Den är helt suverän!

Regissören Fridrik Thor Fridrikssson är född på Island 1954. "Universums änglar" vann kritikerpriset vid filmfestivalen i Karlovy Vary och öppnade också Göteborg Filmfestival 2000.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM