VALIANT OCH DE FJÄDERLÄTTA HJÄLTARNA
Biopremiär 5 augusti 2005

Regi: Gary Chapman. Körtid: 1 timme 25 minuter. Svenska röster: Gustaf Skarsgård, Johan Ulveson, Jonas Malmsjö, Sharon Dyall m fl

I den här animerade filmen med svenskt tal.... berättas historien om den modiga ... väldigt, väldigt, lilla duvan Valiant, som drömmer om att bli antagen i De allierades Kungliga Brevduveförband. Han vill bli beundrad brevduvesoldat och tjänstgöra under Andra Världskriget. Med stor beundran ser han de återvändande duvhjältarna - när de kommer från frontraider - och står där vid bardisken och beställer "insektsaft, skakad men inte rörd".

Efter en mängd inkörsproblem, blir han slutligen antagen till träning för tjänstgöring i Kungliga Brittiska Flygvapnet för duvor. Han får sällskap av bland andra lortgrisen Bugsy, tvillingarna Toughwood och Tailfeather. De står samtliga under överstelöjtnant Gattsis kommando. Valiant blir också kär i den vackra sjuksköterskan Victoria.

Efter hård träning bär det så iväg på ett synnerligen riskfyllt uppdrag över Engelska Kanalen. På franska sidan väntar musfröken Charles de Girl ivirigt på det viktiga meddelandet som duvorna har med sig. Kanske är filmen en aning för stark för några av de allra yngsta, men för andra - vuxna som barn - är det en spännande upplevelse, att följa den lille modige Valiant och hans polare.

Under Andra Världskriget fick 32 duvor medaljer för tapperhet i tjänst! Inte illa! Men duvorna gjorde en utomordentligt viktig insats under kriget. Det fanns andra djur, som till exempel hundar och hästar ... som även fick tapperhetsmedaljer... men duvorna var i särklass flest.

 

  » HIT FM HEM
  » HIT FM FILM
  » AKTUELLA FILMER
  » FILMFAKTA
  » SÖK FILM

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM