Whale Rider
November 2003

Keisha Castie-Hughes, Rawiri Paratene, Vicky Haughton, Cliff Curtis, regi: Niki Caro.

Filmen berättar om maoriflickan Paikea "Pai" (Keisha Castie-Hughes), som vill delta i sitt folks traditioner..., men som hindras i utövandet - för att hon är tjej... Hennes älskade farfar Koro (Rawiri Paratene), tror nämligen att lilla Pai för olycka med sig. Pais mor och tvillingbror dog när Pai föddes, och som den traditionsbundne Koro ser det är dödsfallen orsakade av Pai.

Sägnen berättar att Maoristammen härstammar från Paikea, den store valryttaren. Koro vill föra traditionen med "valryttaren" vidare och han tränar byns unga män i en stridsteknik för att på det sättet såsmåningom finna en stamledare bland dem genom utslagningstaktik. Lilla Pai får inte vara med fast hon gärna vill..., men hon har tillsammans med sin farbror egna knep att visa att "flickor kan"!

En sagolikt vacker och intressant film med strålande skådespelarprestationer. Vinnare av publikpriset vid filmfestivalerna i Sundance, Rotterdam och Toronto.

Filmen är inspelad i Nya Zeeland och Tyskland. Regissören Niki Caro har även skrivit filmens manus. Leon Narbey med flera svarar för filmens foto. Lisa Gerrard står för musiken.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM