Eyes Wide Shut september 1999
Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack, Marie Richardson, Madison Eginton, regi: Stanley Kubrick.


1. Nicole Kidman. 2. Tom Cruise. 3. Nicole Kidman & Tom Cruise.

En sensuell och grym film med spegling av kontrasten mellan "före" och "efter" erövring, det vill säga begär och ångestfyllt äckel, och rusig kärlekslek med efterföljande tillnyktrande. Frikostig exponering av överdådigt vackra kvinnor och ett vackert kärlekspar i huvudrollerna.

Stanley Kubrick var noga i valet av medarbetare och filmen har en imponerande rollista. Svenska Marie Richardson spelar alldeles utmärkt sin roll som Marion, som vid sin fars dödsbädd anförtror sig åt faderns läkare Bill Harford (Tom Cruise), på ett överraskande sätt.

Dr Harford (ett namn som låter snarlikt det grevskap i vilket Kubrick
- och faktiskt också Harrison Ford - hade bosatt sig), är gift med den vackra Alice (Nicole Kidman). Tillsammans har de den lilla dottern Helena (Madison Eginton) och de bor på Central Park East, det vill säga Femte Avenyn. De är ett utsökt vackert par och lever i ett gott äktenskap.

På en bal tillsammans får båda skamliga förslag som de avböjer. Hustrun undrar dock vad Dr Bill gjort så länge i värdens sovrum, men det visar sig vara mer kopplat till värden och hans förlustelser än till doktorns. Alice berättar för Bill om erotiska fantasier hon haft kring en marinofficer. Svartsjukan brinner i Bill, och han söker sig ut i natten och hamnar i depraverat sällskap i en tillkrånglad härva av sexuella missöden.

På sin väg möter han Mr Milich i kläduthyrningsfirman Rainbow, som har en nymfdotter. Vidare möter han en tidigare studiekamrat som numera är pianist med förbundna ögon på erotiska slutna partyn. Dr Bill får reda på sällskapets lösenord och beger sig till slottspartyt. Det hela är nära att sluta med döden...


4. Regissören Stanley Kubrick. 5. Tom Cruise & Nicole Kidman. 6. Nicole Kidman & Tom Cruise.
Samtliga foton: Warner Bros.

Stanley Kubrick - med storfilmer som "2001" och "A Clockwork Orange" bakom sig - producerade, regisserade och, tillsammans med Frederic Raphael, skrev manus. Filmen blev tyvärr Kubricks sista. Han avled i mars 1999. Filmvärlden har mist en av sina stora.

Navigation
Hitta rätt filmsidor

Sök på HIT FM Film

 

Numark DJ billigt
Musmattor med tryck

Gratis HIT FM mail
Gratis Marina MP3
Tävla & vinn!
Sök på HIT FM Film

 

Sök på HIT FM Film

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

 

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

 

Copyright © 2003 All rights reserved.
HIT FM Online