Hur som helst är han jävligt död september 2000

Peter Haber, Dan Ekborg, Gerd Hegnell, regi: Kjell Sundvall.


1. Regissören Kjell Sundvall under inspelningen av filmen. 2. Peter Haber & Dan Ekborg.

I en röd funkisvilla i Stockholms skärgård sitter två författare och har skrivarvåndor över en gemensam teaterpjäs. Rolf (Peter Haber) är kanske den intelligentaste av de båda. Gunnar (Dan Ekborg) vill vara exakt i sina skildringar; är avståndet 22 meter så ska det också "stå 22 meter".

Rolf anser också Gunnar vara bedagad för sina 44 år, och finner honom dessutom humorbefriad! Gunnar å sin sida ser Rolf som improduktiv och slarvig.

Telefonerna ringer oupphörligen. Rolf har fyra exfruar och åtta fordrande barn, bland andra, som ringer. Rolfs mor (Gerd Hegnell) är också hjälpberoende, och Rolf måste då och då se till att hon har det bra där hon bor i intilliggande hus. Det är för övrigt hon som äger stället, så det är bäst att han håller sig vän med henne där hon sitter i sin rullstoll, oförmögen att röra sig. Eller hur är det med den saken egentligen???

Är tanten verkligen helt utslagen? Jo, den uppgiften har i alla fall journalisten Vederman fått, och den tror han på när han kamouflageklädd smyger omkring och tjuvlyssnar på författarparet, samtidigt som han "knäpper" bild på bild. Vederman är utskickad av sin kvällstidning som fått korn på en riktigt het nyhet om de båda författarna, som naturligtvis inte anar någonting.


3. Dan Ekborg & Peter Haber. 4. Peter Haber & Dan Ekborg.

För att ta en paus i arbetet går Rolf och Gunnar och tar ett härligt bastubad. Bäst som de sitter där och gnabbas går dörren till bastun i baklås! Värmen blir påfrestande och Gunnar börjar misströsta, att de någonsin kommer att komma ut därifrån. Rolf mal på med en egenartad "pungkulemonolog", just som plötsligt dörren till bastun går upp.

Halvnakna tumlar de två författarna ut. I sina uppjagade tillstånd tycker de sig se ett rådjur trycka i buskarna. De hämtar sina gevär och skjuter några skott. De hör rådjuret segna ner. Väl framme vid bytet finner de båda att de skjutit en man i kamouflagekostym!


5. Peter Haber & Dan Ekborg. Samtliga foton: Åke Ottosson.

"Hur som helst är han jävligt död" är en bisarr och udda svart komedi med mördande skottsalvor av samhällskritik.

Kjell Sundvall regisserade även "Jägarna" och "Tomten är far till alla barnen". Läs mer om "Tomten är far till alla barnen".

Navigation
Hitta rätt filmsidor

Sök på HIT FM Film

 

Numark DJ billigt
Musmattor med tryck

Gratis HIT FM mail
Gratis Marina MP3
Tävla & vinn!
Sök på HIT FM Film

 

Sök på HIT FM Film

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

 

Hitta rätt filmsidor:
Navigation

 

Copyright © 2003 All rights reserved.
HIT FM Online