HIT FM FILMARKIV   M

Filmerna presenteras med den här informationen:
Filmtitel (eventuell originaltitel), premiärmånad, betyg från HIT FM (max 5 tassar), skådespelare, regissör, kort beskrivning och/eller citat från våra recensioner skrivna av Iva.

Mickey Blue Eyes januari 2000
Hugh Grant, Jeanne Tripplehorn, James Caan, Burt Young, James Fox, regi: Kelly Makin.


En mycket kvick komedi med ett bra skådespel och med en hänsynslös drift med "maffia-filmer". Konsthandlaren Michael (Hugh Grant) är förlovad med Gina (Jeanne Tripplehorn). Hon har aldrig presenterat honom för sin far, Frank (James Caan) som är medlem av maffian. När han väl lär känna honom får han oväntade problem med svärfars välmenande vänner som så gärna vill "uppta honom i församlingen". Gina är så fullkomligt emot att Michael blir medlem i familjen, med allt vad det innebär, att hon är tveksam till att gifta sig med honom, eftersom hon inte till något pris vill ha sin älskade Michael i deras grepp. Däremot är Michael helt på det klara med att han aldrig ger upp Gina, som han är djupt och passionerat förälskad i. Han vill gifta sig med henne, punkt slut. Men vägen dit är kantad med problem och han försöker följa med i svängarna så gott han kan. I maffiakretsar får han namnet "Mickey Blue Eyes", och nu gäller det att leva upp till namnet och komma helskinnad ur det hela med Gina vid sin sida. Trots att jag på sistone har sett filmer med liknande tema vill jag ge ett högt betyg, för filmen är väldigt kvick och har en begåvad replikföring.

The Matchmaker videopremiär oktober 1999
Janeane Garofalo, David O'Hara, regi: Mark Joffe.
"The Matchmaker" (äktenskapsmäklaren) är en trivsam film som bjuder på gott tempo och utmärkt skådespel, och så kärlek förstås. Marcy, en ung och framåtsträvande assistent åt senator John McGlory i Boston, sänds till Irland för att forska i senatorns rötter. Enligt uppgift skall släkten härstamma från Ballinagra dit Marcy efter en del strapatser anländer, dock inte ensam, utan i sällskap med en hel busslast giftaslystna damer. Varje år anordnas nämligen en "matchmakerfestival". Dermot heter den suveräne äktenskapsmäklaren, och otaliga är de prov på hans förmåga att "träffa rätt". Marcy, som är en riktig liten läckerbit att titta på, blir genast föremål för männens förhoppningar om giftermål. Men hon är helt inriktad på att finna senatorns rötter. I byns souvenirbutik finner Marcy hjälp i den släktforskande föreståndaren, men alla spår visar på villovägar.

Mifune (Mifunes siste sang) augusti 1999
Anders W Berthelsen, Sofie Gråbö, Anders Hove, Iben Hjejle, Jesper Asholt, Paprika Steen, Emil Tarding, regi: Sören Kragh-Jacobsen.
Skuggan av det förflutna följer oss livet igenom, trots våra tappra försök att skaka den av oss. "Mifune" handlar just om detta. Det är egentligen en film med en "kaerlighedserklaering" till det enkla och oförställda i livet, tolkat av en väl sammansatt rollbesättning. Jesper Asholt gör en fin rolltolkning som den mentalt störde Rud.
Filmen är inspelad enligt Dogma-reglerna.

Matrix juli 1999
Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, regi: Andy & Larry Wachowski.


Inför inspelningen genomgick skådespelarna en hård träning under fyra månader och drillades av kampsportexperten Woo-ping Yuen, för att kunna göra sina egna stunts i filmen. "Matrix" är en hårdkokt science-fiction-film med specialeffekter av det vildare slaget.

Läs även om den tredje och avslutande delen i denna filmtrilogi: "Matrix - Revolutions".

Mannen med vatten i skorna mars 1999
Douglas Henshall, Lena Headey, Mark Strong, Penélope Cruz, regi: Maria Ripoll.
Hur annorlunda hade livet inte varit om tiden kunde backas tillbaka? En strålande manusidé (som dock inte "håller" hela vägen) - en film fylld av ung kärlek, poesi och humor.

Magnetisörens femte vinter mars 1999
Rolf Lassgård, Johanna Sällström, Ole Lemmeke, Gard B Eidsvold, Stina Ekblad, Erland Josephson, Börje Ahlstedt, Björn Granath, regi: Morten Henrikssen.
Det här är en film om motsättningen mellan vetenskap och tro, och den ligger väl i tiden av New Age. Manuset bygger på P O Enquists roman med samma titel. Från starten hade projektet danska och svenska intressen, och senare tillkom även norska. Därav blev en film med en blandning av nordiska språk. Året är 1819 och magnetisören Friedrich (Ole Lemmeke) har sökt sig till Umeå. Han säger sig kunna bota stadens doktors dotter (Johanna Sällström) som är blind. Magnetisören ses av många som en kvacksalvare, men han lyckas trots allt vinna den aktade doktor Selanders (Rolf Lassgård) förtroende. För sin älskade dotters skull vill fadern desperat pröva magnetisörens metoder. En konfliktfylld, erotiskt laddad film som är välgjord och välspelad. Men, den känns litet seg, och blandningen av de skandinaviska språken känns heller inte naturlig.

Magiska systrar (Practical Magic) januari 1999
Sandra Bullock, Nicole Kidman, Stockard Channing, Dianne Wiest, Goran Visnjic, Aidan Quinn.
De båda mostrarna invigde de två systrarna i trollkonstens djupaste hemligheter. En fantastisk kunskap - som också har ett pris... Vi bjuds på en fantastisk kostymfest, och läckra häxor!

Mrs Dalloway januari 1999
Vanessa Redgrave, Natascha McElhone, Michael Kitchen, Alan Cox, Lena Headey, Amelia Bullmore, regi: Marleen Gorris.


En magnifik, vacker, välspelad film för en mogen publik.

Mulàn november 1998
Disneys 36:e tecknade långfilm. Filmen berättar om en folkkär kinesisk legend. Lilla Mulàn är en mycket stark och modig tjej som "hoppar in" i sin skröplige faders namn, när kejsaren kallar in en man från varje familj att tjänstgöra i den kinesiska armén. Lilla Mulàn, som inser att hennes far aldrig skulle orka med soldatlivet, tar plats i hans ställe och klipper sitt hår och klär sig i sin fars rustning. Familjens döda anfäder vaknar dock till liv av denna handling, som strider mot alla familjetraditioner. De skickar den fantastiske lille draken Mushu till Mulàn. Även en liten syrsa finns till stöd. Djuren verkade vara barnens klara favoriter, och ja, de är helt oemotståndliga, liksom denna film som närmare 700 konstnärer och animatörer har arbetat med i över tre år. Filmen har många imponerande scener, och fantastiskt rolig är den lilla draken Mushu, vars röst görs av Papa Dee i den svenska versionen och av Eddie Murphy i originalversionen. Övriga röster i den svenska versionen görs av bl a Göran Rudbo, Mikael Persbrandt, Gösta Prüzelius, Lill-Babs, Hasse Andersson och Ulf Larsson. Svensk regi: Monica Forsberg. En familjefilm av stora mått, med en liten drake - båda med charm!

Marius & Jeanette november 1998
Ariane Ascaride, Gerard Meylan, Laetitia Presenti, Miloud Nacer, regi: Robert Guédiguian.
Den här fantastiskt ömsinta och varma kärlekskomedin skall ni absolut se. Den är så full av dråpliga replikskiften, sensualism och livskraft att man får så mycket musik i hjärtat att man kan dansa ut i livet! Filmen handlar om den temperamentsfulla kassörskan Jeanette (Ariane Ascaride) som bor i ett litet hus tillsammans med sina två barn. Hon har ont i ryggen och vill sitta hopkrupen i kassan för att minska belastningen för ryggen, men då får hon sparken. I åtta år har Jeanette levt ensam utan man, alltsedan ett av barnens far omkommit i en olycka. Tillsammans hade de ett kärleksliv som hon minns med glädje och stor saknad. Huset som hon bor i behöver målas om, och hon går till en nedlagd cementfabrik för att hämta några kvarlämnade färgburkar. Då uppenbarar sig en halt vakt (Gerard Meylan) med en bössa riktad mot henne, och hon tvingas avstå från sin färg. Några dagar senare återser de varandra och sakta börjar en öm kärlekshistoria spira. På den gemensamma gården i fastigheten frodas mycken värme, glädje och gemenskap. Som i alla riktigt stora kärleksdraman tillstöter komplikationer. De goda grannarna gör allt för att ställa det till rätta mellan parterna, och i den vevan inträffar filmens jätteslagsmål som är så komiskt att det inte skall beskrivas, utan ses!

Regissören Robert Guédiguian har även regisserat "Där hjärtat bor" som hade svensk premiär i maj år 2000. Läs vår recension här.

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Filmfakta

Tillbaka till filmsidornas startsida

Tillbaka till vår huvudsida

Kontakta HIT FM om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor.

Copyright © 1995 - 2016 All rights reserved HIT FM