Ripley's Game - En man med onda avsikter ( Ripley's Game )
Juni 2003

John Malkovich, Dougray Scott, Lena Headey, Ray Winstone, Chiara Caselli, regi: Liliana Cavani.

Filmen är baserad på en tredje roman om Tom Ripley av Patricia Highsmith. Förra gången vi stiftade bekantskap med Ripley, i filmen "The Talented Mr Ripley", var det Matt Damon som spelade titelrollen. I den här filmen görs rollen av John Malkovich.

Här sätts minsann moraliska antaganden i gungning... Ja, biopublikens nerver får redan från start en rejäl duvning - för att fortsättningsvis gradvis sättas i högsta dallring - i denna sofistikerade berättelse om hur en god och troskyldig man förvandlas till en riktig hejare till mördare. Tom Ripley (John Malkovich) har efter tre år som framgångsrik konstförfalskare kunnat dra sig tillbaka som en rik man. Han har slagit sig ned i regionen Veneto i nordöstra Italien. Där bor han mycket ståndsmässigt med sin vackra hustru Luisa (Chiara Caselli), som är en berömd cembalist. Tom blir bjuden och går på födelsedagsfest hos den i myeloisk leukemi dödssjuke Jonathan Trevanny (Dougray Scott). Sjukdomen förstorar mjälten och den drabbade har i regel små överlevnadschanser..., och i Jonathans fall är prognosen dyster. Detta till trots ville hans hustru Sarah (Lena Headey) bilda familj, och tillsammans har de sonen Matthiev.

Jonathan har en liten ramverkstad och hustru Sarah jobbar som expedit i en skoaffär. Deras ekonomi är minst sagt ansträngd, men Sarah älskar sin man och sin son och är nöjd med tillvaron - trots sjukdomsbilden, som naturligtvis lägger en mörk skugga över tillvaron... Jonathan bekymrar sig för hur det ska bli med ekonomin för Sarah, vid hans frånfälle, vilket bäddar för att sätta Tom Ripleys plan i verket... Planen är föranledd av ett besök av Toms vän Reeves (Ray Winstone) besök. Reeves behöver hjälp i Berlin mot den ryska maffians infiltration. Det är en djävulsk plan - av en man med onda avsikter. En plan där man förvandlar en utsatt oskyldig person till mördare...

En högklassig, sofistikerad thriller, som iskallt övertygar sin publik. Helt perfekt rollbesättning. Missa inte den inte! Högsta betyg!

Filmens kompositör är Ennio Morricone. Hans arrangemang och arbeten har hörts i en rad olika filmproduktioner av skiftande karaktär. Han är mångsidig och begåvad.

Läs även om den tidigare filmen om Tom Ripley, "The Talented Mr Ripley" med Matt Damon i titelrollen.

  » AKTUELLA FILMER
  » FILMARKIV
  » SÖK FILM
  » HIT FM FILM
  » HIT FM START

 
Copyright © All rights reserved.
HIT FM