Planeterna

Jorden är en av nio planeter som kretsar kring Solen. Det är den tredje planeten räknat från Solen i vårt solsystem. De nio planeterna är i tur och ordning:

Merkurius
Venus
Jorden
Mars
Jupiter
Saturnus
Uranus
Neptunus
Pluto

Förutom planeterna kretsar också mängder av småplaneter (asteroider) kring Solen.

Runt flera av planeterna kretsar satelliter (månar). Månen, Jordens enda satellit, är den enda himlakropp förutom Jorden som människor har trampat på. Första steget på Månen togs 1969 av Neil Armstrong.

Mars har två satelliter: Fobos och Deimos. Den första obemannade rymdsonden som lyckades nå Mars var Mariner 4, som sändes upp 1965. Redan med dagens teknologi skulle det vara fullt möjligt för människor att ta sig till Mars. Filmen
"Mission To Mars" av Brian de Palma handlar just om en resa till Mars, och den anses vara mycket realistisk. Till sin hjälp hade filmskaparna experter från NASA.


Jupiter, som är den största planeten i solsystemet, har många satelliter. Några av dem är Ganymedes, Kallisto, Io, Europa, Amalthea, Himalia och Elara.

Också Saturnus, som är mest känd för det stora ringsystem som kretsar kring planeten, har många satelliter. Några av dem är Titan, Rhea, Iapetus, Dione, Tethys, Enkelados och Mimas.

Runt Uranus kretsar Titania, Oberon, Ariel, Umbriel och Miranda. Runt Neptunus finns bland annat Triton.

Solen, som har en volym som är 1,3 miljoner gånger Jordens, är en förhållandevis liten stjärna. Vårt solsystem är en del av ett enormt stjärnsystem som kallas Vintergatan. Ett annat stjärnsystem, som är ungefär 1,5 gånger så stort som Vintergatan, är Andromedagalaxen. Det är det mest avlägsna objekt som kan ses med blotta ögat, med ett avstånd på cirka 2,2 miljoner ljusår. Ett ljusår är det avstånd ljuset hinner färdas på ett år. Vi ser därför Andromedagalaxen så som den såg ut för 2,2 miljoner år sedan.

Mer om filmen "Mission To Mars" av Brian De Palma.
Mer om filmen "Pitch Black", en science fiction-film av David Twohy om en kraschlandning på en ödslig planet.

Mer om filmen "Battlefield Earth", en science fiction-film av Roger Christian om en framtid då utomjordingar härskar över Jorden.

Mer om filmen "Titan A E", en animerad science fiction-film av animatörerna Don Bluth och Gary Goldman om en framtid då utomjordingar har förstört Jorden och människorna bor utspridda på olika planeter.

Mer om filmen "Space Cowboys", med Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland och James Garner. En film om en grupp veteraner som ska bege sig ut på en rymdfärd för att åtgärda ett fel på den ryska satelliten Ikon. I filmen återges realistiskt förberedelserna för en rymdfärd.

Mer om filmen "Faculty", med Elijah Wood. En väl rollbesatt och spännande science fiction-thriller om ungdomar som jagas av slemmiga och monstruösa utomjordingar.

Mer om filmen "Evolution", med David Duchovny (från tv-serien "Arkiv X") och Julianne Moore. Efter att en meteorit har störtat ner till Jorden utvecklas utomjordingar som antar groteska former... En vild och knasig film, som driver med det mesta i genren.

Mer om filmen "Star Wars: Episod II
- Klonerna anfaller", den femte filmen av George Lucas storslagna science fiction-äventyr. Den första Star Wars-filmen kom redan 1977. Den filmen fick mycket stor betydelse för hela science fiction-genren. George Lucas valde av tekniska skäl att först filmatisera episod IV. De tre första filmerna utspelas därför tidsmässigt senare än de två nyaste filmerna.

Mer filmfakta

Letar du efter någon speciell film? Sök i vårt alfabetiska filmregister!

Bioaktuella filmer

Recensioner i radion

Mer filmfakta

Tillbaka till vår huvudsida

Skriv till oss om du har några synpunkter eller frågor om våra filmsidor:

Kontakta HIT FM

Copyright © 1995 - All rights reserved HIT FM